понеделник, 9 ноември 2015 г.

Сочна торта с моркови и круши



Най-вкусната е морковената торта! Никакъв виц не може да ме спре да я правя и хапвам. Сега едно есенно предложение, в комбинация с моркови, но и круши. Оказах се с две щайги круши и то няма изяждане бе, хора:) Ако обаче вие нямате, заменете ги с ябълки. Само морковите на пипайте! Те придават невероятна сочност на блата. Никой няма да познае, че са вътре:)


Продукти:

4 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч непълни брашно
1 ч.ч. бакпулвер
1 ч.ч. настъргани ситно моркови
2 круши/ ябълки, обелени и нарязани на кубчета
1 с.л. какао
1 ч.ч смлени или на едро  нарязани орехи

За крема:

500 гр. маскарпоне или крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
1 п. масло - 125 гр.

Приготвяне:

Смесете добре всички сухи съставки и оставете настрани. Разбийте яйцата на пухкав крем, докато удвоят обема си. Добавете олиото, морковите, крушите и орехите. Разбъркайте със сухите съставки и си пригответе кръгла тавичка.

Откакто открих еднократните форми, спестявам много време и оразмеряване на блатовете. да не говорим, че пека 4 блата наведнъж и така действам светкавично:) Ако вие нямате, сложете хартия за печене или намаслете тавичката си, после поръсете с брашно. Разделете сместа на 4 части и зпечете на 180 градуса до златисто.
Много често ме питат за тестените неща кога са готови. Освен да провверите с шишче или клечка, аз наблюдавам печивото. Щом започне да се отделя от стените на съда/ свива се/ , значи е готово.
Охладете напълно блатовете, преди да пристъпим към реденето им:) По желание може да сиропирате с 2 с.л. компот или прясно мляко всеки блат. Това става обаче непосредствено след слагането му в ринг, сиропираме, крем и после друг блат. Ако сиропирате предварително, блатът ще се натроши при преместването му:) И това сме го играли в едни по-ранни години:)
Разбийте маскарпонето, захарта и маслото на пукав крем. Сега вече редим - блат - крем до края. Оставете си малко крем за измазване отстрани. После можете да декорирате по желание. Аз използвах нарязани круши и шоколад.

Крушите нарязвам и венага потапям в лимонов сок, за да не почернеят. Разтопявам на водна баня черен шоколад, заливам тортата, отгоре слагам крушите и малко орехи. 
Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Обичам вица, но и морковена торта!
    Твоята със сигурност е чудесна на вкус, Траянче!
    Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Щом казваш, Траянче, аз ти вярвам за морковите. А и изглежда чудесно :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна торта, Траянче - разкошна есенна фантазия:
    моркови, круши, шоколад, маскарпоне - прекрасна комбинация от вкусове и аромати.
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Дояде ми се тортичка! Супер изглежда!

    ОтговорИзтриване
  5. Merhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче, ей тази торта си е точно по мой вкус, най-любимия ми плод са крушите, не биха ми се опрели двете касетки, особено ако са си български....

    ОтговорИзтриване
  7. Хаха, е тази комбинация вече не съм я пробвала. ама защо пък не?

    ОтговорИзтриване
  8. Не го знам тоя виц ,ама и не ми трябва,защото морковените торти са върховни,пък твоята и с круши,е хееееей,дайте я насам! :) Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Сочна, точна и разкошна. И ние сме фенове на морковените торти, до момента обаче не съм включвала други плодове. Чудна е, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  10. Обичам много морковена торта! А с круши вътре... Чудесия си приготвила, Траянче! Иначе и аз като Веси - не биха ми се опрели крушите в големи количества. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Само като чуя маскарпоне и какво мога да си представя - вкусотийка! Такава е и тортата ти, Траянче! Много апетитна!

    ОтговорИзтриване
  12. Es una gran torta exquisita muy hermosas sus recetas,abrazos

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)