понеделник, 10 ноември 2014 г.

Снежни топки от картофи

Когато една рецепта започне да се появява по всички кулинарни групи, значи е време да се пробва. Ако не е хубава, няма да се появява , нали?:) Така стана и с тези снежни топки. От месец ги гледам и им се каня. Е, наканих се:) И не сбърках! Стават за мезе, салата и ястие или гарнитура.

Продукти:

2 кг. картофи
200 гр. колбас/ по желание/, в оригинал е с бекон
1 връзка пресен лук/аз ползвах 1 главичка стар/
малко олио
кубче бульон или малко пикантина
1 к. майонеза
1 к. кисело мляко
2-3 скилидки чесън
малко пресен или замразен копър


Приготвяне:

Сварете нарязаните на кубчета картофи. Отцедете ги и сложете в тиган с малко олио леко да се запържат. Буквално за няколко минути. Добавете ситно нарязаните лук и колбас, а накрая подправката. Оставете сместа да изстине добре. В това време смесете майонезата с киселото мляко, счукания чесън и копъра. От сместа оформете топки, подредете ги в чиния и залейте с млечно-майонезения сос. Това е!

Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Как успяваш да откриваш такива рецепти - съкровища, Траянче,
    страхотна идея, чудесно изпълнение и визия...
    Благодаря ти, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. За пръв път я виждам, благодаря, че я сподели! Корицата ти / главата на блога е страхотна:)! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са, Траянче!
    Аз не съм я срещала тази рецепта, както памук погачата
    и се радвам, че я сподели!
    Прегърдки, хубавице :)

    ОтговорИзтриване
  4. Щом се е въртало насам натам, значи и у дома ще се врътне;) Мерси, че ме осветли, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз за пръв път виждам тази рецепта. Страхотна е, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна рецепта, може и само с варени картофи, но цели и се заливат със същия сос! Поздрави, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, момичета! Кате, идеята е моя, изпълнението на един софиянец и една колежка/бая зор видяха с мойте изисквания, но и аз много си я харесвам:)/
    Как не сте я видели, имам чувството, че цял месец гледам само тях:) Радвам се, че ви харесва, пък и е много лесна :)
    Дианка, благодаря ти! Какво ти изпълнение, хич ме няма в снимките, ще идвам на уроци при теб:)

    ОтговорИзтриване
  8. Траяна,никога не пропускам да надникна тук,защото си като радар за лесни,бързи и безкрайно вкусни рецепти-все любими категории.И тази звучи многообещаващо,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Траянче, само не приканвай зимата. :) Много вкусни топчици си приготвила, да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Интересна рецепта, аз също не съм я срещала. Интересно ми е как се оформят топките, какво ги споява, мазнината не ги ли кара да се разпадат? Хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Веси! Не се разпадат. Мазнината е малко и като ги намачкаш с ръце , се оформят много лесно. Опитай и успех!

      Изтриване

  11. Валентина Христова
    27 октомври 2014 г.
    СНЕЖНИ ТОПКИ
    / така и така вече валя сняг.... :D :D :D /
    2 кг картофи - сварени на кубчета в подсолена вода
    1 стрък праз или 2 връзки пр. лук - на ситно
    св. филе / варено-пушено / - на кубчета
    олио
    пикантина
    чеснов сос / 1 к. кисело мляко+ 1 майонеза+ малко сол и много чесън... :D :D :D /
    Сварените картофи се запържват, за кратко, с олио, като междувременно се добавя праза и филето, накрая и пикантината. Сваля се от котлона, охлажда се. Правят се топки и се заливат с чеснов сос. Става пръстите да си оближеш!!!! :D :D :D

    ОтговорИзтриване

  12. Валентина Христова
    27 октомври 2014 г.
    СНЕЖНИ ТОПКИ
    / така и така вече валя сняг.... :D :D :D /
    2 кг картофи - сварени на кубчета в подсолена вода
    1 стрък праз или 2 връзки пр. лук - на ситно
    св. филе / варено-пушено / - на кубчета
    олио
    пикантина
    чеснов сос / 1 к. кисело мляко+ 1 майонеза+ малко сол и много чесън... :D :D :D /
    Сварените картофи се запържват, за кратко, с олио, като междувременно се добавя праза и филето, накрая и пикантината. Сваля се от котлона, охлажда се. Правят се топки и се заливат с чеснов сос. Става пръстите да си оближеш!!!! :D :D :D

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)