понеделник, 11 февруари 2013 г.

Гювеч в гърне


Вкусът на месо и зеленчуци в гювеч не може да се сравни с нищо друго. Тъй като нямам гювеч, аз ползвам едно глинено гърне. Дори боб , сготвен в него, има друг вкус - по -хубав:) Сигурно е от това, че гювечът си е поел мазнината от толкова ползване/ както казват габровци/.

Продукти:

400 гр. свинско
2 моркова
200 гр. зелен боб тип "Папуга"/ може и обикновен/
3 глави стар лук
1 глава чесън
3-4 картофа
сол, черен, червен пипер, чубрица, джоджен, олио


Приготвяне:

Нарежете на едро лука, чесъна и морковите. Аз слагам първо тях. Отгоре нареждам нарязаните на четири картофи, добавям зеления боб и накрая нарязаното  на хапки месо. Слагам малко червен пипер и добавям вода. Слагаме във фурната и щом заври намаляваме на 200 градуса за около 2 часа, до готовност на месото. Най - накрая посоляваме и слагаме по щипка джоджен и чубрица. По желание сгъстяваме с малко брашно.
Колкото до боба, майка ми е голяма градинарка и редовно експериментира с нови зеленчуци и цветя. От всяко пътуване в чужбина й нося разни семена и семчици. Така и с този боб. Много по-крехък и тъничък е. Имам няколко торбички във фризера и го хапваме сладко-сладко:)
Да ви е сладко!

17 коментара:

  1. Много апетитно изглежда!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, усещам уханието!
    Всичко в гювеч става вълшебно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много апетитен гювеч Траянче. И така красиво поднесен в шарено гърненце.

      Изтриване
  3. Траянче невероятен е гювеча ти оххх дояде ми се!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, направо усещам пекрасният аромат на ястието.
    В гювеча наистина е по-вкусно.
    Приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче, в гърне ли е, представям си за какво иде реч! Много вкусно ястие!

    ОтговорИзтриване
  6. Най-най-вкусното нещо става в гювеч! И аз правя боб, леща, гювеч - каквото се сетя :) Страшно апетитно предложение :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тези съдове са вълшебни!Няма издънка при тях.Лека вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Да, гювеч в гърне е любима класика;) Хубава вечер, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусен гювеч, още повече щом е приготвен в това оригинално гърненце!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Бавно сготвени зеленчуци в гювеч, с или без месо, няма значение, вкусът винаги е перфектен! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  11. Напълно споделям казаното от теб за храната приготвена в гювеч ли гърне Траянче!
    От години готвя в гювеч и за нищо на света няма да го заменя с някой скъп уред от тези дето ги рекламират:)
    Чудесна гозба ни представяш!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен!
    Става на мозък в гърнето.
    ПП: Малко ти е месото :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Да живее глиненото гърне и всякакви други негови форми!Страхотна гозбица,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  14. Много апетитно, наистина! Искам и аз глинено гърне:) Опитвала съм боб в гърне и беше уникално вкусен. Е, не знам дали наистина е правен в гърнето, ама беше много вкусен:)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)