Вкусът на месо и зеленчуци в гювеч не може да се сравни с нищо друго. Тъй като нямам гювеч, аз ползвам едно глинено гърне. Дори боб , сготвен в него, има друг вкус - по -хубав:) Сигурно е от това, че гювечът си е поел мазнината от толкова ползване/ както казват габровци/.
400 гр. свинско
2 моркова
200 гр. зелен боб тип "Папуга"/ може и обикновен/
3 глави стар лук
1 глава чесън
3-4 картофа
сол, черен, червен пипер, чубрица, джоджен, олио
Приготвяне:
Нарежете на едро лука, чесъна и морковите. Аз слагам първо тях. Отгоре нареждам нарязаните на четири картофи, добавям зеления боб и накрая нарязаното на хапки месо. Слагам малко червен пипер и добавям вода. Слагаме във фурната и щом заври намаляваме на 200 градуса за около 2 часа, до готовност на месото. Най - накрая посоляваме и слагаме по щипка джоджен и чубрица. По желание сгъстяваме с малко брашно.
Колкото до боба, майка ми е голяма градинарка и редовно експериментира с нови зеленчуци и цветя. От всяко пътуване в чужбина й нося разни семена и семчици. Така и с този боб. Много по-крехък и тъничък е. Имам няколко торбички във фризера и го хапваме сладко-сладко:)
Да ви е сладко!
Много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Най-вкусната манджа!
ОтговорИзтриванеТраянче, усещам уханието!
ОтговорИзтриванеВсичко в гювеч става вълшебно!
Хубава вечер!
Много апетитен гювеч Траянче. И така красиво поднесен в шарено гърненце.
ИзтриванеТраянче невероятен е гювеча ти оххх дояде ми се!
ОтговорИзтриванеТраянче, направо усещам пекрасният аромат на ястието.
ОтговорИзтриванеВ гювеча наистина е по-вкусно.
Приятна седмица!
Чудесно е Траянче! Пъстро и вкусно!
ОтговорИзтриванеТраянче, в гърне ли е, представям си за какво иде реч! Много вкусно ястие!
ОтговорИзтриванеНай-най-вкусното нещо става в гювеч! И аз правя боб, леща, гювеч - каквото се сетя :) Страшно апетитно предложение :)
ОтговорИзтриванеТези съдове са вълшебни!Няма издънка при тях.Лека вечер и от мен!
ОтговорИзтриванеДа, гювеч в гърне е любима класика;) Хубава вечер, Траянче!
ОтговорИзтриванеВкусен гювеч, още повече щом е приготвен в това оригинално гърненце!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Бавно сготвени зеленчуци в гювеч, с или без месо, няма значение, вкусът винаги е перфектен! Лека нощ!
ОтговорИзтриванеНапълно споделям казаното от теб за храната приготвена в гювеч ли гърне Траянче!
ОтговорИзтриванеОт години готвя в гювеч и за нищо на света няма да го заменя с някой скъп уред от тези дето ги рекламират:)
Чудесна гозба ни представяш!
Страхотен!
ОтговорИзтриванеСтава на мозък в гърнето.
ПП: Малко ти е месото :)))
Да живее глиненото гърне и всякакви други негови форми!Страхотна гозбица,Траянче!
ОтговорИзтриванеМного апетитно, наистина! Искам и аз глинено гърне:) Опитвала съм боб в гърне и беше уникално вкусен. Е, не знам дали наистина е правен в гърнето, ама беше много вкусен:)
ОтговорИзтриване