събота, 26 февруари 2011 г.

Катми

Това е любима закуска вкъщи и когато Ели от "Уверена в кухнята" ме помоли да публикувам рецептата, чак се замислих. Не за друго, ами защото я правя от толкова отдавна, че всичко е на око. Ще се опитам да я представя в грамаж, доколкото мога. Рецептата е от бабата на моя съпруг и винаги става или  както се казва "сама си става":)
Продукти:
1 яйце
1 ванилия
1ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. вода
1ч.л. захар
1ч.л. сол
4 ч.ч. брашно
20 гр. жива мая/суха много рядко ползвам/

Приготовление:
Сега каква е тайната, поне у дома. Маята е приготвена от вечерта, в смисъл извадена от фризера, да се размрази. Сутринта обикновено имам 20 минути, преди всеядните да се събудят и да отворят такива гърла, че ти иде да хвърлящ по две-три палачинки в устите им , та поне 5 минути да помълчат:)
Затова първо слагам захарта и маята в топла водичка, ама доста топличка, за да шупне веднага.После разбивам яйцето, пускам млякото и водата в  микровълновата за две минути, прибавям ги към яйцето, като разбивам енергично, за да не се пресече, прибавям солта и ванилията. Сега вече с миксер разбивам и брашното, което слагам наведнъж.
Докато вършите всичко това, което ми отнема около 5 минути, големият тиган е на котлона и се загрява с две-три капки олио. Тиганът е с незалепващо покритие, ако нямате такъв, просто го намажете с повечко олио.
Трябва да получите смес с по-голяма гъстота, така че като вдигнете черпака, да не тече като вода, а по-скоро да е като гъста боза. В нагорещения тиган изсипваме по 1 черпак от сместа и тя буквално за секунди става на шуплички.
 С помощта  на шпатула аз обръщам готовата катма, който може, нека я подхвърля с тигана:), после още около минута запичам и долната страна.
Изваждам я в чиния и още докато е топла, намазавам с маргарин или масло. Баба я мажеше с мас и също е вкусно, за тези, които обичат маста.
Можете да се поглезите , като след обръщане на катмата веднага поставите върху нея няколко парчета тънко нарязан кашкавал и шунка и докато се запича долната страна, тези продукти също се разтапят. Може да сложите и натрошено или настъргано сирене. Завивате катмата и отново намазвате с масло. Ако правя такива катмички, при поднасяне им добавям пресни доматки и краставички.
Това е. Течният шоколад е задължителен  за моите дечурлига, а за баща им всичко, което може да се настърже, намаже, добави или изяде:)
Тъй че да ви е сладко!

19 коментара:

  1. Чудесни са катмите! Благодаря ти, за чудесната рецепта и идея за закуска! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ева!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са ще ги направя задължително, а пък и са публикувани в моя чест :))) Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Моля, моля!
    Направи ги и се надявам, че ще ти харесат и на вкус!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз ги правя катмите с кисело мляко и сода - ето тук съм качила в този пост , ако те заинтересува, Траяна! http://mi6el.blogspot.com/2010/03/blog-post_12.html

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Цвети, ще видя непременно!

    ОтговорИзтриване
  7. Видях ги, Цвети, но от киселото мляко не се получават шупли.С кисело мляко се правят по-скоро палачинки, но всеки ги прави, както му харесва. Важното е да ни е вкусно!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Баба Марта, Траяна! На теб и твоето семейство най- сърдечни пожелания за здраве и щастие!

    Любимото ядене на моят син е катми :-)

    Весел празник! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Получават се шупли и още как:)А с прясно мляко аз правя палачинките:) Но явно всеки прави както е свикнал:))))

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Така си е , Цвети, но никога не е късно да се опита нещо ново!:)Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Траяна! Запоцнах да ги правя, но брашното е прекалено много. Предполагам че е печатна грешка. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Възможно е да дойде много, преценете според водата и млякото, те също не са малко като количество! Надявам се да станат!Сместа е доста гъста като кексова. Ще се радвам да пишете какво е станало:) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Катмите ми станаха невероятни,благодаря много за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  15. Катмите ми станаха страхотни,благодаря ви много.

    ОтговорИзтриване
  16. Ами като има мая не трябва ли да втасат 30 мин или е без втасване стават

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)