Това е любима закуска вкъщи и когато Ели от "Уверена в кухнята" ме помоли да публикувам рецептата, чак се замислих. Не за друго, ами защото я правя от толкова отдавна, че всичко е на око. Ще се опитам да я представя в грамаж, доколкото мога. Рецептата е от бабата на моя съпруг и винаги става или както се казва "сама си става":)
Продукти:1 яйце
1 ванилия
1ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. вода
1ч.л. захар
1ч.л. сол
4 ч.ч. брашно
20 гр. жива мая/суха много рядко ползвам/
Приготовление:
Сега каква е тайната, поне у дома. Маята е приготвена от вечерта, в смисъл извадена от фризера, да се размрази. Сутринта обикновено имам 20 минути, преди всеядните да се събудят и да отворят такива гърла, че ти иде да хвърлящ по две-три палачинки в устите им , та поне 5 минути да помълчат:)
Затова първо слагам захарта и маята в топла водичка, ама доста топличка, за да шупне веднага.После разбивам яйцето, пускам млякото и водата в микровълновата за две минути, прибавям ги към яйцето, като разбивам енергично, за да не се пресече, прибавям солта и ванилията. Сега вече с миксер разбивам и брашното, което слагам наведнъж.
Докато вършите всичко това, което ми отнема около 5 минути, големият тиган е на котлона и се загрява с две-три капки олио. Тиганът е с незалепващо покритие, ако нямате такъв, просто го намажете с повечко олио.
Трябва да получите смес с по-голяма гъстота, така че като вдигнете черпака, да не тече като вода, а по-скоро да е като гъста боза. В нагорещения тиган изсипваме по 1 черпак от сместа и тя буквално за секунди става на шуплички.
С помощта на шпатула аз обръщам готовата катма, който може, нека я подхвърля с тигана:), после още около минута запичам и долната страна.
Изваждам я в чиния и още докато е топла, намазавам с маргарин или масло. Баба я мажеше с мас и също е вкусно, за тези, които обичат маста.
Можете да се поглезите , като след обръщане на катмата веднага поставите върху нея няколко парчета тънко нарязан кашкавал и шунка и докато се запича долната страна, тези продукти също се разтапят. Може да сложите и натрошено или настъргано сирене. Завивате катмата и отново намазвате с масло. Ако правя такива катмички, при поднасяне им добавям пресни доматки и краставички.
Това е. Течният шоколад е задължителен за моите дечурлига, а за баща им всичко, което може да се настърже, намаже, добави или изяде:)
Тъй че да ви е сладко!
Чудесни са катмите! Благодаря ти, за чудесната рецепта и идея за закуска! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря ти, Ева!
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен!
Чудесни са ще ги направя задължително, а пък и са публикувани в моя чест :))) Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеМоля, моля!
ОтговорИзтриванеНаправи ги и се надявам, че ще ти харесат и на вкус!
Аз ги правя катмите с кисело мляко и сода - ето тук съм качила в този пост , ако те заинтересува, Траяна! http://mi6el.blogspot.com/2010/03/blog-post_12.html
ОтговорИзтриванеБлагодаря
ИзтриванеБлагодаря ти, Цвети, ще видя непременно!
ОтговорИзтриванеВидях ги, Цвети, но от киселото мляко не се получават шупли.С кисело мляко се правят по-скоро палачинки, но всеки ги прави, както му харесва. Важното е да ни е вкусно!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Честита Баба Марта, Траяна! На теб и твоето семейство най- сърдечни пожелания за здраве и щастие!
ОтговорИзтриванеЛюбимото ядене на моят син е катми :-)
Весел празник! :-)
Получават се шупли и още как:)А с прясно мляко аз правя палачинките:) Но явно всеки прави както е свикнал:))))
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТака си е , Цвети, но никога не е късно да се опита нещо ново!:)Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Траяна! Запоцнах да ги правя, но брашното е прекалено много. Предполагам че е печатна грешка. Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Възможно е да дойде много, преценете според водата и млякото, те също не са малко като количество! Надявам се да станат!Сместа е доста гъста като кексова. Ще се радвам да пишете какво е станало:) Хубав ден!
ОтговорИзтриванеКатмите ми станаха невероятни,благодаря много за рецептата.
ОтговорИзтриванеКатмите ми станаха страхотни,благодаря ви много.
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Да ви е сладко!
ИзтриванеАми като има мая не трябва ли да втасат 30 мин или е без втасване стават
ОтговорИзтриванеНе, от топлата вода веднага втасват:)
Изтриване