понеделник, 22 май 2017 г.

Добруджанска кавърма



Уж съм от Добруджанския край, а рецепта именно за нашата кавърма нямам. Срам, срам :) Скоро я показвах в клуба по готварство и на другия ден едно от децата каза : " Тате е готвач и смята, че сте се объркали, госпожо. Кавърмата е ядене, не баница." Хич не съм се объркала. В някои части на България е ястие, но у дома си е чиста баничка. Продаваше се по баничарниците навремето, нарязана на квадрати за 0,40ст. Бърза, пухкава и много сочна. За около половин час имате чудна закуска.

Продукти:

1 пакет фини кори за баница
5 яйца
1 кофичка кисело мляко + 1 ч.л. сол
100мл. прясно мляко
50 мл. газирана вода
200-300 гр. сирене
50 гр. масло + за намазване

Приготвяне:

Намажете обилно голяма кръгла тава с масло. Вземате 2 листа, поръсвате с натрошено сирене и свивате на хармоника, като я придърпвате към себе си.



 Слагате следващите два листа, пак сирене, хармоника и така до края. Разбърквате яйцата, млеката и газираната вода. Заливате баницата, като се стараете да влиза течност между гънките.Отгоре слагате на няколко места нарязаното на кубчета масло. 

Печете на 180 градуса до златисто. Напръсквате с малко вода и покривате с кърпа за 10 минути, да се задуши.

Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Траянче,
    твоята кавърма явно е съвременен вариант на тази добруджанска баница.Имам и аз в моят благ рецепта за автентичният и вариант - така както я правеше моята баба.Заливката се приготвя от подсирено овче мляко или каймак с щипка сол.Дори и яйца не се добавят, сирене не се добавя също.В моята рецепта има само 1 яйце, както баба я правеше навремето и с домашно точените и кори.Пробвай автентичния вариант - ще се убедиш,че е по - вкусен, особено ако се направи печена в пещ баница.Аз обаче ще пробвам и твоят вариант - осъвременен и много вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. автентичната добружанска кавърма се прави точно по тази рецепта. С малко яйца и леко подсирено прясно мляко. Никаква газирана вода и сирене. Поне така го приготвят бабите от селата в Добруджа.

      Изтриване
  2. Намерили на кого да обясняват за кавърмата :)
    Чудна е Траянче!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна - майсторско, ефектно и много апетитно!
    А днес, 24 май:
    Честит светъл, велик и любим празник, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз така, като детето преди време, реших, че някой е объркал заглавието, впоследствие разбрах, че си е типична баница за този край.
    Чудесно си я зачервила, но ще ми е любопитно, щом си от Добруджа да приготвиш и в оригинал, с ръчно, предполагам точени кори:))
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)