четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Баклава с тиква



Имах половин пакет кори за баница и малко настъргана тиква. Първоначално мислех да направя тиквеник, но после реших, че ми се иска да пробвам да направя баклава с тиква, вместо стандартната. Някои ще кажат, че това е тиквеник, но аз не го сиропирам, така че за мен си е баклава. Ще дам продукти за цял пакет кори, а аз ги намалих, поради горепосочените причини:) Другият път обаче ще е голяма баклава, защото много се хареса. 

Продукти:

1 пакет кори за баница - тънки
1 кг. захар
400 гр. настъргана на едро тиква
1 ч.л. канела
1 и 1/2 ч.ч. нарязани на едро орехи
125 гр. масло
олио

Приготвяне:

Използвайте голяма правоъгълна тава. Най - удобни са тези на вентилаторните печки или по-новите модели с големи тави. Запържете тиквата с 4-5 с.л. олио, заедно с канелата,  орехите и 1ч.ч. от захарта. Оставете настрани. В това време пригответе корите.
Намажете тънко дъното на тава с олио. Разделете корите на две части - равен брой листи.Слагаме един лист и леко намазваме с олио. После следващия и така , докато свършим първата половина от кори. Отгоре разпределяме равномерно плънката и подреждаме другата половина от листи по същия начин, намазани с олио между тях. Нарязваме на ромбове или триъгълници. Слагаме маслото в метален съд да заври и поливаме баклавата с него, особено около ръбчетата на нарязаните форми. Печем в загрята на 180 градуса фурна до златисто. Тавата директно отива на терасата да се охлажда:).

Сиропът приготвяме от останалата захар и същото количество вода. Ако са ви останали 3 чаши захар, значи 3 чаши вода. Варим 5 минути, след започване да ври. Охладената баклава заливаме с горещия сироп. Наистина става вкусотия, макар коментарът вкъщи да беше :" Страхотна баклава, само не разбирам какво търси тая тиква вътре". Нещо като : " Реших да се стопля с чай с ром. Защо сложих тоя чай не мога да разбера". :)
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Хиихихихи и аз така за чая :) :) Но баклавата е страхотна, с тиквата барабар !

    ОтговорИзтриване
  2. Красиви и неустоимо апетитни снимки, Траянче,
    обичаме баклава и тиква - също....
    Благодаря, това е една чудесна идея и ще се хареса у дома!

    ОтговорИзтриване
  3. Дали баклава, или баница - вкусна ще да е!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна и много вкусна идея за баклава, не съм правила подобна.Великолепна е станала.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)