Имах половин пакет кори за баница и малко настъргана тиква. Първоначално мислех да направя тиквеник, но после реших, че ми се иска да пробвам да направя баклава с тиква, вместо стандартната. Някои ще кажат, че това е тиквеник, но аз не го сиропирам, така че за мен си е баклава. Ще дам продукти за цял пакет кори, а аз ги намалих, поради горепосочените причини:) Другият път обаче ще е голяма баклава, защото много се хареса.
Продукти:
1 пакет кори за баница - тънки
1 кг. захар
400 гр. настъргана на едро тиква
1 ч.л. канела
1 и 1/2 ч.ч. нарязани на едро орехи
125 гр. масло
олио
Приготвяне:
Използвайте голяма правоъгълна тава. Най - удобни са тези на вентилаторните печки или по-новите модели с големи тави. Запържете тиквата с 4-5 с.л. олио, заедно с канелата, орехите и 1ч.ч. от захарта. Оставете настрани. В това време пригответе корите.
Намажете тънко дъното на тава с олио. Разделете корите на две части - равен брой листи.Слагаме един лист и леко намазваме с олио. После следващия и така , докато свършим първата половина от кори. Отгоре разпределяме равномерно плънката и подреждаме другата половина от листи по същия начин, намазани с олио между тях. Нарязваме на ромбове или триъгълници. Слагаме маслото в метален съд да заври и поливаме баклавата с него, особено около ръбчетата на нарязаните форми. Печем в загрята на 180 градуса фурна до златисто. Тавата директно отива на терасата да се охлажда:).
Сиропът приготвяме от останалата захар и същото количество вода. Ако са ви останали 3 чаши захар, значи 3 чаши вода. Варим 5 минути, след започване да ври. Охладената баклава заливаме с горещия сироп. Наистина става вкусотия, макар коментарът вкъщи да беше :" Страхотна баклава, само не разбирам какво търси тая тиква вътре". Нещо като : " Реших да се стопля с чай с ром. Защо сложих тоя чай не мога да разбера". :)
Да ви е сладко!
Хиихихихи и аз така за чая :) :) Но баклавата е страхотна, с тиквата барабар !
ОтговорИзтриванеКрасиви и неустоимо апетитни снимки, Траянче,
ОтговорИзтриванеобичаме баклава и тиква - също....
Благодаря, това е една чудесна идея и ще се хареса у дома!
Дали баклава, или баница - вкусна ще да е!
ОтговорИзтриванеЧудесна и много вкусна идея за баклава, не съм правила подобна.Великолепна е станала.
ОтговорИзтриванеПоздрави !