вторник, 27 октомври 2015 г.

Баклава "Източна приказка"


С баклавата нещо не се долюбваме само с правенето й, откъм Едене оплаквания нямам:) Само едно/ но може да се пропусне/- не ми се лепи там, където искам:)
Тази рецепта е от тези, които още щом видиш и си казваш- е, ще я правя! И  така няколко пъти. Коментара на една колежка говори красноречиво: " По- лека, сочна, а несиропирана баклава не бях яла". Хич не я мислете. С печенето и подготовката са ви нужни точно 40 минути. Аз съм седмак, тъй че за мен бяха толкова, за вас не знам:) Най- хубавото е, че не се чака да поеме сироп, защото просто такъв няма:)

Продукти:

1/2 п. кори за баница "Фамилия"
180 гр. разтопено/течно/ краве масло
6 белтъка
2 жълтъка
300 гр. захар
2 ч.ч. нарязани на ситно или смлени орехи
 1 ч.л. канела или 1ч.л. какао, което обичате
2 с.л. мед
Приготвяне:

Подготвяме си правоъгълна или квадратна тавичка и леко я намазваме с масло. Моята е с размери 34/45. Слагаме белтъците и захарта в купата на миксера и разбиваме на сняг. Добавяме смлените орехи и канелата или какаото. Леко разбиваме за кратко сместа, да се хомогенизира, но да не спадне.
Сега вече започваме да редим баклавата.Слагаме един лист, намазваме го с масло, върху него втори пак мажем, после трети, пак мажем. Изсипваме 1/3 от крема върху последния лист и пак започваме - лист, масло, лист, масло и така три пъти:) Смес и пак лист с масло:) Последният лист се маже с двата разбити жълтъка, не с масло. Внимателно нарязваме баклавата на ромбове или каквито искаме форми/ аз видях голям зор и си личи:)/.

Загряваме фурната на 180 градуса и печем за 15 минути, после покриваме с фолио и намаляваме градусите на 150 и печем още 20 минути. Вадим баклавата и намазваме с мед , за да я глазираме. После декорираме с орехи или ядки по желание. После... изчезва за секунди:)
Да ви е сладко!
Източник

9 коментара:

  1. Божкеее, изглежда умопомрачително и добре, че баклавата не ми е от най-любимите, инак да разбия монитора :))

    ОтговорИзтриване
  2. Божкеее, изглежда умопомрачително и добре, че баклавата не ми е от най-любимите, инак да разбия монитора :))

    ОтговорИзтриване
  3. Аз няма да откажа няколко парченца от това чудесно предложение, Траянче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, чудесна е! И аз съм си я запазила за проба. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Това с Еденето всички го можем.
    За лепенето, няма да говорим!
    Много е апетитна, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, обичам я, ама напоследък не ми се отразява добре.Станала е чудесна, Траянче.

    ОтговорИзтриване
  7. Разкош - изглежда фина, примамлива и неустоимо вкусна,
    и все повече ме изкушавате...
    Благодаря, усмивки и поздрави за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, разсмя ме:)
    Правих подобна баклава - сочинска баклава на Аурелия, на мен много ми хареса, но моите рекоха, че не било баклава това, а друг сладкиш:)

    ОтговорИзтриване
  9. Траянка,интересна и за мен нова рецепта за баклава,супер изглежда!Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)