понеделник, 31 август 2015 г.

Лютеница със сурови зеленчуци


За лютеницата съм писала доста. Обожаваме я топла - още от тавата или в случая от тенджерата:) Вече няколко пъти правих в градски условия и съм доволна. Начесваме си крастата, че и някое бурканче остава. Но досега я правих все с обработени топлинно зеленчуци, както си знам от мама и баба. Тази година попаднах на рецепта със сурови продукти. Ще ви кажа, че е много по-лесно, не толкова пипкаво и вкусът е божествен:) Ето и рецептата.

Продукти:

3 кг. обелени домати
2 кг. червен пипер
1 кг. патладжан
500 гр. моркови
няколко скилидки чесън
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
3 с.л. сол
1 с.л. оцет

Приготвяне:

Доматите се обелват и нарязват на едро. Патладжанът се нарязва, обелва и изкисва за 15 минути в подсолена вода.Нарязваме чушките, морковите, пипера и чесъна. Слагаме всичко в дълбока тенджера - на мен ми трябваше 10 литра или ако си имате село - в разлата тава. Добавяме олиото, солта, захарта и оцета. Слагаме всичко да ври, докато изври водата от доматите. След това пасираме с пасатор, пълним в сухи бурканчета и заваряваме капачките за кратко.
В оригиналната рецепта на  Svetla Minkova имаше още лук и ябълки, но аз ги пропуснах. Също, когато пасирах лютеницата, добавих около 50 мл. олио и запържих за кратко. Като цяло си облизахме пръстите:)

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Завидях благородно :) И огладнях :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вкусна! И аз съм я правила по този начин, но пасаторът ми е слаб и затова сварената смес минавам през машинката за отделяне на люспи и семе. След това, като теб, кипвам с олиото.

    ОтговорИзтриване
  3. Можело значи. :) Да ви е вкусно, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, много ми допадат лесни рецепти...в апартамент е немислим другия вариант, или поне не за количества...Не знам дали ще успея да направя тази лютеница, но ми се иска:))

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)