вторник, 9 юни 2015 г.

Ягодов чийзкейк с бял шоколад и ягодово кули


Това е единственото ястие, по-скоро десерт, в който хапвам заедно сладко и солено. Иначе не можете ме придума. Според сезона и плодовете, които имам, си остава най-предпочитаният десерт вкъщи. Най- големият зор е чакането да изстине:) Иначе става бързо и лесно.

Продукти:

2 бели шоколада - 200 гр.
190 гр. обикновени бисквити
500 гр. крема сирене
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. заквасена сметана
100 гр. масло
2 ванилии
300 гр. ягоди

Приготвяне:

Натрошете бисквитите в блендер или на ръка и смесете с разтопеното масло. Сложете ги на дъното на ринг, застлан с хартия и печете 10 минути на 180 градуса в загрята фурна. Извадете ги да изстинат. В това време разтопете шоколада на водна баня. В купа сложете крема сиренето, захарта и ванилиите. Разбийте ги до хомогенна смес. При непрекъснато бъркане добавете шоколада. накрая сложете сметаната и леко разбитите предварително яйца. Изсипете тази смес върху охладения бисквитен блат. Завийте с алуминиево фолио и изпечете на водна баня за 35- 40 минути в загрята фурна на 180 градуса. Оставете за 12 часа да се охлади.

За ягодовото кули / плодов сос/:

300 гр. ягоди
2с.л. захар
1 с.л. лимонов сок


Пюрирайте ягодите и прецедете през фина цедка. Сложете получения гъст сос в касерола, добавете захарта и лимоновия сок. На слаб котлон загрейте, докато захарта се стопи. Охладете соса и залейте изстиналия чийзкейк с него. Декорирайте с ягоди по желание.
Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Прекрасен е ! Вероятно никога няма да го направя, но твоя чийзкейк с удоволствие бих го изяла :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам тази комбинация, но не само на чийзкейк :)
    Чудесен е, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  3. разби ме с това кули, пък то сос било :)
    Чудесен десерт е, Траянка! И у нас е на почит!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, няма да се разберем така, да знаеш! То твоите изкушения едно след друго валят... Дръпвам голямо парченце и ти желая прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче, не разбрах - крема сиренето ти ли е солено? Защо не ползваш натурално.
    Много вкусно изглежда чийза!

    ОтговорИзтриване
  6. Как става печенето на водна баня,след като овиваме тавата с фолио?

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)