понеделник, 27 април 2015 г.

Червена леща

Много отдавна ми се искаше да опитаме червена леща, която вече може да се намери навсякъде. По-интересното е обаче, че след сваряване, тя загуби цвета си и аз останах направо смаяна. Дали моята беше нещо дефектна:), не зная, но после установих, че почти във всички рецепти се добавя червен пипер накрая или доматено пюре, което все пак малко възвръща цвета й. Всеки е готвил леща, тук няма нищо по-различно, освен бързото увиране.

Продукти:

200 гр. леща
около 800 мл. вода
1 гл. лук
2-3 с.л. доматено пюре или 2 с.л. червен пипер
сол, олио или зехтин
чубрица по желание

Приготвяне:

Измиваме лещата, нарязваме лука и заливаме с вода. Оставяме да се свари за около 15 минути. Запържваме в 2-3 с.л. доматеното пюре или червения пипер и добавяме в лещата при непрекъснато бъркане. Поръсваме с малко чубрица и овкусяваме със сол. По желание поднасяме с кротони. Ако искате, може да я пасирате, но при мен тя стана почти кремообразна, така, че не прибегнах до пасиране.
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Много я обичам -
    чудесно ястие, а и с крутоните ... вкусотия!
    Благодаря за хубавата идея, поздрави за теб и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти е хубава Траянче :) У нас е една от любимите крем-супи, заради това че не трябва да се дъвче :)) Аз понякога я правя като и добавям малко смлян кимион, ако у вас обичате :)

    ОтговорИзтриване
  3. Разсмя ме, Траянче с този червен цвят на червената леща:) Глобявам те с една купичка:
    )

    ОтговорИзтриване
  4. И аз често впечатлена от колорита на плодове, зеленчуци или варива, така като сготвя и после малко ме разочарова цвета:))) но няма как след термична обработка. Важното е, че е много вкусна и изглежда много апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)