понеделник, 16 март 2015 г.

Devil`s food cake- Дяволска шоколадова торта



Толкова вкусна торта, наистина дяволски вкусна, че си струва да я направите. Обаче нещо все не ми върви- я в приготвянето, я в писането. Тъкмо написах рецептата и незнайно как я изтрих:) Първият блат пък пльоснах с хартията за печене на пода и останаха само трохи. Абе, дяволска работа. След първоначалното препотяване, реших, че няма да хвърлям такава вкусотия и просто натиснах трохите в ринг и ако не знаете, няма и да забележите че долният блат е бил разпарчатосан тотално:) В крайна сметка тортата е забележителна.Само препоръчвам да се удвои кремът, защото на мен не ми стигна:) Рецептата е от блога на Дейвид Лебовиц.

Приготвяне:

9 сл. какао
1 и 1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
1 ч.л сода
1/2 ч.л. бакпулвер
120 гр. меко масло
2 яйца на стайна температура
1/2 ч.ч. силно кафе
1/2 ч.ч. прясно мляко 

За крема:

200 мл. течна сметана
300 гр. черен шоколад
120 масло
сладко от ягоди или по избор

Приготвяне:
Пресейте в купа какаото, брашното, солта, содата и бакпулвера. В купата на миксера разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата/ аз ги забравих- дяволска работа ви казвам, че после ги сложих накрая:)/. Сложете половината от сухата смес. Разбъркайте и смесете млякото с кафето. Добавете и него, а накрая и останалата суха смес.Ако сте забравили яйцата, сега е моментът:) Изпечете два блата на 180 градуса в застлана с хартия тавичка с диаметър 18  или 21 см. Щом клечка за зъби излезе суха от блата, значи е готов. Оставете добре да се охлади и срежете през средата всеки блат, за да получите четири такива. При мен съответно са три, защото първият отиде на кино, както стана ясно:)

Сега е ред на крема. Разтопете шоколада на водна баня и добавете 100 мл. от сметаната. Разбъркайте добре и сложете маслото. Оставете крема добре да се охлади на стайна температура. В това време си пригответе сладкото и разбийте  с миксер до меки върхове останалата сметана. При нея аз сложих и 2-3 с.л. от шоколадовия крем. Сега вече можем да сглобяваме тортата. Блатовете се лепят два по два с тъничък слой сладко. Ама аз с тази торта нали я подкарах с объркации, чела- недочела лепнах слой сладко, а отгоре сметана, после друг блат и така. Вкусът не пострада, не бойте се:) Шоколадовият крем вече трябва да се е охладил, затова го слагаме в купа и разбиваме с миксера. Получава се много приятна кремообразна смес. Измазваме цялата торта и оставяме за кратко в хладилника да стегне. После мъркаме от сладост:)
Да ви е сладко!







13 коментара:

  1. Ех, че рошава и вкусна тортичка ни представяш, Траянче.
    Изобщо не си личи, че е бил разпарчатосан блата, а дори и да личеше, не бих отказала едно парче.
    Поздрави и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче много добре се получила! Твоята торта наистина е дяволска! Аз пък четох и препрочитах рецептата и не видях да пише никъде за сладко?
    Както и де е стана ми едно такова воколадово и хубаво на душата, направо шоколадова терапия ти кавам!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пише го и в продуктите , и в приготвянето. Понякога в бързината винаги се изпуска нещо, ама този път не съм:)

      Изтриване
  3. Ох, всички "пльоскаме" по нещо :)
    Ама така е по-весело!
    Чудесна е дяволската му работа!
    Хубава седмица, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, дяволска торта, с дяволски номера, но с дяволски добър резултат. :) Чудесна е!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Въпреки дяволските неволи ст имали чуден десерт,Траянка,и ако не беше казала нямаше да разберем изобщо,че долния блат и събиран :)) Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Колко позната ситуация! :))) Е, има си такива опаки дни! В край на краищата си излязла с чест и представяш разкошна торта!
    Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама че дяволски рошавка е тази сладост, грабвам едно парче на мига, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  8. Вярно много шоколадова, сигурна съм, че ще се оцени подобаващо ии у нас :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дяволът си знае работата- като говорим за шоколад;) Прекрасна е, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  10. Ааааа дяволски вкусна е, ще вкара в прегрешение всеки! Жестока е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. В крайна сметка важен е крайният резултат, Траянче, а той е впечатляващ -
    разкошна торта с фин шоколадов вкус и ефектна визия...
    Сърдечни поздрави за теб и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)