вторник, 20 януари 2015 г.

Марудници



Рецептата е популярна в Родопския край, а аз я видях при Катето. Хич не му мислих, защото става за отрицателно време, което за мен почти винаги е водещо:) Лесно приготвяне , малко по-връткаво печене. Гледам аз тия снимки на Катя, гледам моите черни марудници, въртя тия копчета на котлона, голям смях. Накрая светнах/ русото си е русо, иска време за мислене:)/. Моят тиган е незалепващ и не иска подмазване. Ако сложа масло, марудниците почерняват. Голяма тайна, голямо нещо. Важното е, че накрая уцелих, каквото си трябваше. Сега към рецептата.

Продукти:

3 яйца
щипка сол
1 кофичка кисело мляко
1ч.ч. вода
1/2 ч.л. сода за хляб
300 гр. брашно

Приготвяне:

Разбиваме яйцата с миксер, добавяме солта. В млякото шупваме содата и добавяме към яйцата. Накрая слагаме водата и брашното. Тестото е точно като кексовото.
 Загряваме тиган или сач. Слага се малко масло, но при мен нямаше нужда, в центъра на съда за печене. Щом зацвърчи, слагаме в центъра един черпак от сместа. Големината е на чаена чинийка. Намаляме котлона на половина. Моят е 9 степени, сложих го на 4,5. Изпичаме добре и обръщаме от другата страна. Интереснот тук е, че още топли марудниците се намазват с масло и задушават в тенджера с капак, за да стоят мекички и поемат добре маслото. 
Кате, благодарности за готината рецепта, улесни ми съботната закуска:)
Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Ох,че пухкави,открадвам един марудник за утрешна закуска,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са ти марудниците!
    И съм с други впечатления от русата ти особа :)
    А и русо гладно няма!
    Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче, чудесни са ти се получили ! Благодаря ти за доверието! Относно печенето на тефлонов тиган, ако пък се маже с олио дали изгарят пак? Знаеш ли, Ицко има едно малко тефлоново тиганче и в него винаги ми загарят обикновените палачинки, пека почти на минимална степен. Другите ми тигани не са така, но те са на Тефал. Ще дам линк в моята публикация към твоята, ако някой се интересува как става на тефлонов тиган. Много хубави марудници, ще се почерпя да знаеш:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, при мен и с олио загарят. Аз ползвам тигани на Таперуеър, но в тях се готви без вода и мазнина, предполагам, че е от това. Нека , който иска, да пробва с тиган, какъвто има, и ще разбере:)

      Изтриване
  4. Много вкусни изглеждат! Ще я пробвам.Тази рецепта я знам, като "Марукини", но с 1 яйце.Стават по-тънки.Чакам още предложения.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз съм руса, Траянче;)
    Обаче майстора си е майстор. Чудесно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  6. Хех, разсмя ме, Траянче, важното е, че крайният резултат е прекрасен! :)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Направо са си идеални. Поздрави от русо на русо :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, как ме върна назад във времето, Траяни! Баба по тази рецепта ми правеше палачинки... Много обичах специфичния вкус на тестото. Значи по-скоро марудници съм яла :)
    Скоро във Франция има религиозен празник, на който се правят и ядат палачинки. Ще направя по нашата си българска рецепта! :)
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, искам да ви попитам попитаха ли ви за да използват рецептата ви в този сайт? Поне към вашата рецепта има линк.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Разбира се, че не . :) Благодаря, весели празници!

      Изтриване
    2. Но пък са ме посочили като автор :)

      Изтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)