Витата баклава се оказа изключително нетрудоемка и също толкова вкусна, колкото обикновената. Обикновено я правя по Коледа, но тази година от толкова запланувани рецепти, успях да осъществя само няколко, така че тя остана за след празниците.
1 пакет кори за баница
300 гр. счукани орехи
1 ч.ч. захар
1 лимон
200 гр. масло
За сиропа:
2 ч.ч. вода + 2 ч.ч. захар
Приготвяне:
Разтопяваме маслото и приготвяме подходяща четка за мазане. Вземаме един лист и го намазваме обилно с масло. Върху него слагаме следващия и повтаряме процедурата. И така. докато станат 6 листа. Последният намазваме и наръсваме обилно с орехи и захар. Навиваме на стегнато руло. Нарязваме го на хапки - долу-горе еднакви/ аз нямам нито време, нито толкова търпение и си личи:)/.Нареждаме ги в подмазана с масло тава и печем на 180 градуса до златисто.
Приготвяме си сиропа от водата и захарта, както и кората на лимона. Трябва да поври десетина минути , за да стане средно гъст. Студената баклава заливаме с горещ сироп. Аз я затварям под капак и оставям цяла нощ добре да се напои. После нападаме:)
Да ви е сладко!
Идвам първа, за да съм сигурна, че ще се добера до едно охлювче. :) Чудна е, Траянче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден. :)
Траянче, баклавата изглежда прекрасно! За пръв път виждам баклава на охлювче- идеята е интересна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И все пак почерпи ;)
ОтговорИзтриванеЧудесна е, Траянче!
Леле, Траянче, приказна е! Е, удължили сте празниците, май:))) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕ, това е неустоимо изкушение, Траянче и с ароматно масло - вече преглъщам...
ОтговорИзтриванеБаклавата е неизменна част и от нашата трапеза по празниците, а и не само...
Благодаря, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Пак добре че сте успели да я оставите да престои, при нас баклавата се напада веднага, след като се залее със сироп! :)
ОтговорИзтриванеТраянче, интересна идея си споделила. Поздрави!
Чудна е,взимам си едно търкало :))
ОтговорИзтриванеБаклава у дома ям само аз, затова и не правя. разчитам на добри хора като теб, да ми дадат малко парченце за разкош;) Изглежда чудесно!
ОтговорИзтриване