понеделник, 12 януари 2015 г.

Вита баклава


Витата баклава се оказа изключително нетрудоемка и също толкова вкусна, колкото обикновената. Обикновено я правя по Коледа, но тази година от толкова запланувани рецепти, успях да осъществя само няколко, така че тя остана за след празниците.

Продукти:

1 пакет кори за баница
300 гр. счукани орехи
1 ч.ч. захар
1 лимон
200 гр. масло
За сиропа:
2 ч.ч. вода + 2 ч.ч. захар

Приготвяне:

Разтопяваме маслото и приготвяме подходяща четка за мазане. Вземаме един лист и го намазваме обилно с масло. Върху него слагаме следващия и повтаряме процедурата. И така. докато станат 6 листа. Последният намазваме и наръсваме обилно с орехи и захар. Навиваме на стегнато руло. Нарязваме го на хапки - долу-горе еднакви/ аз нямам нито време, нито толкова търпение и си личи:)/.Нареждаме ги в подмазана с масло тава и печем на 180 градуса до златисто. 
Приготвяме си сиропа от водата и захарта, както и кората на лимона. Трябва да поври десетина минути , за да стане средно гъст. Студената баклава заливаме с горещ сироп. Аз я затварям под капак и оставям цяла нощ добре да се напои. После нападаме:)
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Идвам първа, за да съм сигурна, че ще се добера до едно охлювче. :) Чудна е, Траянче!
    Поздрави и хубав ден. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, баклавата изглежда прекрасно! За пръв път виждам баклава на охлювче- идеята е интересна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И все пак почерпи ;)
    Чудесна е, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Траянче, приказна е! Е, удължили сте празниците, май:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, това е неустоимо изкушение, Траянче и с ароматно масло - вече преглъщам...
    Баклавата е неизменна част и от нашата трапеза по празниците, а и не само...
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак добре че сте успели да я оставите да престои, при нас баклавата се напада веднага, след като се залее със сироп! :)
    Траянче, интересна идея си споделила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудна е,взимам си едно търкало :))

    ОтговорИзтриване
  8. Баклава у дома ям само аз, затова и не правя. разчитам на добри хора като теб, да ми дадат малко парченце за разкош;) Изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)