Няма нищо сложно. Но... за всяко хубаво ястие са нужни хубави продукти и понякога не толкова евтини, колкото ни се иска:)
За начало ни трябват меденки.
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 с.л. канела
6 с.л. мед
1 ч.л. сода за хляб
брашно за меко, нелепнещо тесто
Приготвяне:
Разбъркайте с вилица яйцата и захарта. Добавете олиото, канелата, меда и содата. Замесете меко тесто, да не лепне по ръцете ви. Оставете го за 20 минути в хладилника. В това време си пригответе тави и изрежете пекарска хария с техния диаметър.
Пригответе си формичките, с които ще изрязвате сладките. Аз разточвам направо върху хартията тестото, за да не ми се налага да местя тестената формичка и така да я изкривявам. Оставете между фигурките малко разстояние, защото се надуват. Изпечете до златисто на 180 градуса. Оставете готовите меденки да се охладят/ на терасата става веднага:)/.
Да започнем с прословутия фондан. Отдавна вече не го правя вкъщи, а го купувам. Ако все пак решите да си направите - вижте тази рецепта, изключително сполучлива е.
Ако искате да си купите, ето няколко линка към магазина онлайн, които предлагат всичко - от фигурки до бои на добри цени. За заралии препоръчвам магазинът на Вили- така ще си спестите доставката- ето тук. За останалите- ползвам продуктите на Левент от Куки Буки.
Фонданът може да се съхрани няколко месеца, увит във свежо фолио, на стайна температура, в кутия, с плътно затворен капак. От тези сайтове, както и от стотиците други можете да си купите интересни формички, бои и каквото си харесате.
Вече имате фондан. Сега разбъркайте 1 с.л. масло на стайна температура с 1/2 с.л. пудра захар. Намажете с четка за рисуване всички меденки тъничко, с прозрачен слой масло.Разточете фондана върху мушама или силиконова подложка тъничко- около 0,5 см. За да не ви лепне, може да поръсите с малко царевично нишесте/ има го във всички хранителни магазини/.Изрежете фигурката и я залепете внимателно върху меденката. Има чудесни фигурки с бутало, които оставят красив отпечатък върху фондана и после можете само да оцветите. Тях също предлагат в различните сайтове. Много изгодно се предлагат от Евдокия във фейсбук - ето тук.
Оттам можете да си купите цветни пръчици, топчета, перлички и всякакви украси. Готовите меденки с фондан оставете да изсъхнат. Сега вече можете да декорирате.
Ако ще лепите някакви пръчици или перли, разбийте с вилица един белтък лекичко. Намажете бисквитката с тъничка четка с белтък и залепете това, което сте решили. Или намажете фигурката, която ще лепите.
Ако искате да рисувате. Някои могат, аз хич:) Пригответе си празна кутия от бонбони. Трябва ви формата, в която са стояли бонбоните. В едно гнездо сложете боя/ може на прах, гелообразна, каквато имате, стига да е хранителна/ и капнете 1-2 капки водка. С четчица нарисувайте меденките си. Оставете да изсъхнат и опаковайте и ли приберете в кутия.Готовите меденки издържат до два месеца, без да се развалят, което си е супер, нали:)
Аз ползвам още и айсинг, както и ядливи флумастри.
Айсингът е смес от белтък и пудра захар, с който рисувате върху сладки или торти. Ето и как да го направите- Миленка го е обяснила перфектно:)
Дано не съм пропуснала нещо в тази дъъъъъъълга публикация и дано ви е била полезна:)
Траянче, велоколепни са станали! Много цветни и весели!
ОтговорИзтриванеизпуснала си :) Тези с готовите картинки. Не направи ли такива?
ОтговорИзтриванеNe съм, те ще са в друга публикация:)
ИзтриванеЧудесни са :) Ще чакам и следващите.
ОтговорИзтриванеОх, голямо търпение се изисква тук, ама са много красиви накрая! :)
ОтговорИзтриванеТраянче, възхитителни са! Много добре си описала всичко, добавила си и линкове, което прави публикацията ти много полезна. Много ефектни и много коледни са вашите сладки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГоляма красота са за мен тези меденки, но ако може без украса. някак предозирам със захар като ям фондан, а да хвърлям храна, не ми иде отвътре. Така че спирам до фондана и почвам меденкопроизводството. поздрав, Траянче!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Траянче -
ОтговорИзтриванемайсторски приготвени, ефектно декорирани и красиво представени -
достойни за наръчник по правене на коледни сладки...
Благодаря за удоволствието, поздрави и комплименти за теб!