За меденките:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 с.л. канела
1 ч.л. сода за хляб
брашно за средно меко тесто
Яйцата се разбиват със захарта съвсем леко с вилица!!!, добавя се олиото, после меда, содата и канелата. Оформя се тесто, което не лепне и оставя за кратко в хладилника. Изрязваме любимите си формички и печем на 170 градуса, но без да препичаме! А после украсяваме.
Работата с айсинг ще измести любовта ми към фондана:) Тази година чак децата се зарибиха.
Направете си го вкъщи и ще измайсторите страхотни неща:)
Продукти:
2 белтъка
лимонтозу на върха на ножа
или капки лимонов сок
300 -400 гр. пудра захар
сладкарски боички
Приготвяне:
Давам го точно както го правих по рецептата на Миленка.
За работа с айсинг се спазват няколко основно правила.
* Съдът, в който ще се приготви айсингът, не трябва да има следи от мазнина. Освен прилежно измит, той може да се изплакне с лимонов сок и отново с вода. Същото се отнася до накрайниците и поша (ако се работи със синтетичен пош).
* Съдът, в който е айсингът винаги се покрива с влажна кърпа. Това предпазва айсингът от изсъхване. Същото се отнася за накрайникът, ако не се работи с пош в момента, той винаги е покрит с влажна кърпа.
Аз ползвам кърпи от микрофибър. Покривам дори купата, в която съм разбила айсинг.
* Неизползваният айсинг може да се съхрани в чист съд, покрит отгоре с прозрачното фолио и плътно затворен с капак. Захарта е консервант и тя съхранява айсинг до 3 седмици, но след една седмица вече става трудно да се шприцова с този айсинг.
Белтъците се разбиват с лимонтозуто на сняг. Лъжица по лъжица се добавя пресятата пудра захар и се разбива, докато се образуват връхчета, които стоят изправени. Ако захарта се сипва прекалено бързо или наведнъж, полученият айсинг е с матов оттенък. А това не е желан ефект.
Чрез добавяне на лимонов сок може да се разрежда айсинга, а при добавяне на пудра захар да се сгъстява.
В различни чашки сложете малко айсинг и оцветете с боички. Готови сме да шприцоваме. Нужна ви е торбичка или пош. Сложете 2-3 с.л. айсинг и продупчете ъгълчето на торбичката с клечка за зъби или игла. Нека има малък отвор, за да стават тънки очертанията. Препоръчвам да слагате по малко айсинг, защото торбичката трябва да се побира в шепата ви, така се рисува най-лесно и точно.
Направете контури на меденките от един цвят. После запълнете с друг и пак с клечка за зъби ще смесите двата цвята за интересни фигурки. Можете да сложите перли, цветни топчета или всякаква украса. Оставете за една нощ бисквитките да изсъхнат и опаковайте. Това е:)
Да ви е сладко!
Радвам се, че имаш търпение, Траянче!
ОтговорИзтриванеЧудесни са станали :)
Траянче, големи красоти се сътворили отново и тази серия ми допадна:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянка,направо ме изненадваш с търпението си за такива украси,поздравления,страхотни са станали бисквитките!Щастливи празнични дни!
ОтговорИзтриванеКоледна заря......!Красиво е тук ,Траянче....,не ми се тръгва(:!Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеНова порция красота, коледно вълшебство и настроение, Траянче -
ОтговорИзтриванеСтрахотни са...
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни!
Траянче, просто са прекрасни! Много са красиви! Весело посрещане на празниците!
ОтговорИзтриванеКрасотички мънички :)
ОтговорИзтриване