петък, 19 септември 2014 г.

Сушени сини сливи


Каквото и да си говорим, лятото почти си е на отиване. Хладните сутрини и вечер вече напомнят за есента. Хубавото е, че сега пазарът е залят с плодове. Сините сливи са много обичани у дома, обаче сушени. Пресни май ги ям само аз. Затова тази есен се сдобих със сушилня. Като изключим буткането около почистването на плодовете, другото го върши уредът.

Продукти:

4 кг. сини сливи
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода/ или 1/2 бурканче сладко/

Приготвяне:

Измийте сливите и разрежете на две половини. Отстранете костилките. Наредете на скарите на сушилнята половинките и включете уреда наа максимална степен за 10 часа. Сложете го някъде, където няма да ви пречи, защото шуми точно като сешоар:) Два часа, преди да изключите, преместете най- горната скара най- долу, защото на нея сливите се сушат по-бавно.
Ако нямате сушилня, то това не е беда. Изсушете ги на слънце за 8-10 дни или във фурната на 50 градуса. Готовите сливи нареждаме в тави, застлани с хартия за печене и приготвяме захарен сироп, за да заприличат на купешките - сладки и лъскави.

За по- лесно аз отворих едно бурканче със сладко и разредих с няколко лъжици вода. Сложих на котлона да заври и отстраних. Напълваме една пръскалка и пръскаме всички сливи отгоре, колкото да има на всяка от тях капчици от тази смес. След това оставяме на слънце за 6-8 часа и прибираме в хартиени пликове. Ако искате, направете си захарен сироп от вода и захар, но ще трябва да го сварите до по-гъста смес като течен мед. Това е.
Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Много ги обичам :)
    А твоите са много изкусителни, Траянче!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее ... как се правел този фокус през 21 век :)
    И аз обичам сушени сливи, ама си ги купувам готови ... а в далечното минало си спомням как върху специални дъски на слънце ги сушеше моята баба, като преди това ги нарязвахме с бръснарско ножче. И аз съм и помагала ... беше забавно :)
    Поздрави Трянка!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе ти май си се уредила с всякакви ел. помощници у дома? Това е един от уредите, които бих искала да имам, ако имах повече място в кухнята. Чудесен резултат!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, и аз съм се чудила относно този уред. Определено обичам сушени плодове, ама с удоволствие бих си взела от твоите точно защото не искам захаросаните от магазина. Но всеки си има вкус. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче,
    изглеждат фантастично, даже и без сиропите...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам сушени плодове, всякакви. Сливите са сред любимите ми! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Харесвам всички улеснения и чудния резултат,какъвто е твоят:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ох и аз много искам сушилня за плодове, обаче нямам място:( Страхотно стават плодовете в нея. Браво, Траянче, надписът също е много подходящ за настъпващият сезон:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересна технология! Поздрави, Траяна!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)