събота, 6 септември 2014 г.

Лютеничка в Мултикукър Панасоник



Лютеничка, защото е в малко количество и можем да я приготви у дома в обикновена тенджера или кукър, ако имате такъв.
Толкова обичам аромата на топла лютеница! Баба правеше в голямата тава на огъня и трите внучки изяждахме цял хляб с ароматната вкусотия. Баба отдавна я няма, мама е далече, а аз правя за децата лютеница у дома. Миналата година в една голяма тенджера на котлона, а тази в кукъра. Къщата ухае невероятно и ме връща в детските години, от които ми остана любовта към лютеницата. Спазвам бабините прорпорции- 3:2:1, но в намалени количества. Ето и как да я направите.

Продукти:


3 кг. червени чушки
2 кг. патладжан
1 кг. домати
1 глава чесън
500 мл. олио
1 ч.л. захар
сол на вкус
1/2 ч.л. черен смлян пипер


Приготвяне:

Изпечете чушките, както ви е удобно. Тази година аз видях в итернет идеята с кламери и трябва да ви кажа, че станаха чудни, лесно и бързо, без много дим. Всяка чушка се захваща с кламер, закача се на решетката на фурната. Отдолу се поставя тава, за да капе сосчето в нея. Показвам ви снимка от нета, за да си представите. 


В загрятата фурна опичаме и патладжана за около 40 минути. Смиламе в блендер обелените зеленчуци. Доматите настъргваме на едрото ренде, защото така люспата остава в ръцете  и я изхвърляме. Слагаме в тенджера - 5 литра или както аз в мултикукъра доматения сок плюс захарта и настройваме на програма запичане за 40 минути. Ако правите в тенджера, наглеждайте кога ще се сгъстят доматите и водата им изври. Когато сосът се сгъсти, добавяме смлените чушки и патладжан и 100 мл. олио. Отново настройваме кукъра на същата програма за още 40 минути.


 През 15 минути доливаме по 100 мл. олио и леко разбъркваме. Ако сте с тенджера, ще трябва доста да разбърквате и да внимавате, да не ви изпръска горещата смес и не загори. Това с кукъра се избягва, защото на е загаря и не залепва. След звуковия сигнал отново настройваме на 40 минути и последните 10 добавяме ситно счукания чесън и солта. Готовата лютеничка разсипваме в сухи бурканчета, затваряме и заваряваме за 15 минути след завиране на водата пак на котлона в тенджера. От това количество излиза 2,5 кг. лютеница или 6 бурканчета за сладко.
Можете да закупите Panasonic Multicooker от тук.



Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. И аз видях този начин на печене ,но за сега ги пека на грил-тиган ! Изглежда примамливо лютеничката ти !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна лютеничка! Все повече се удивявам от възможностите на мултикукъра. Само като си спомня какво бъркане над огъня му направих.....

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче, и аз обичам точно аромата й, докато е все още топла. Чудна си я приготвила! Поздрави и да ви е сладко. ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Едва ли има някой, който да устои на домашна лютеница :) Чудесна е станала !

    ОтговорИзтриване
  5. И аз ги гледах тез накачени чушчици и все да пробвам, ама пък ми е по-лесно да ги пека без семките. Но много ме кефи тази идея. а пък лютеничката ти чудна, приказна, плаче си за филийка, както си я и поднесла:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)