На тази торта се каня поне от година. Ако искате да си спестите печенето на блатове, това е тортата:) Никой няма да познае, че няма блатове, става бързо, вкусна и ароматна е.
Продукти:
300 гр. бишкоти "Савоярди"
1к.ч. прясно мляко
4 с.л. коняк
250 гр. меко масло
4с.л. пудра захар
5 яйца
100 гр. захар
3 с.л. какао
1 ампула ванилия
За крокана:
1ч.ч. захар
1ч.ч. счукани на едро орехи
щипка бакпулвер
Приготвяне:
Пригответе си по-голяма купа или тенджера за объркването на тортата, нали е бъркана:)
Сложете захарта ия карамелизирайте в метален съд. Добавете орехите и накрая щипката бакпулвер. Той се слага, защото омекотява крокана и после лесно ще го счукате за украса. Готовия крокан сипете на намаслена хартия за печене и оставете да се втвърди. После го счукайте добре на трохи.
Яйцата разбиваме със захарта на пухкав крем. Ако ви притеснява, че са сурови, разбийте ги на водна баня в купа с гореща вода. Отделно разбийте маслото с пудрата захар и какаото. Смесете двата крема. Яйченият спада и изглежда като пресечен при смесването, но това не е проблем.
Сега в големия съд, който приготвихме, начупете бишкотите и ги напръскайте с млякото и рома. Добавете крема и по- голямата част от крокана. Оставете си от него за украса. Разбъркайте добре и изсипете в подвижен ринг с диаметър 20 см. Загладете добре и оставете поне за една нощ в хладилника, да стегне. Прекарайте горещ нож по стените на ринга и освободете тортата. Декорирайте по свой вкус - при мен с крокан и сметана. После нападайте:)
Да ви е сладко!
Нападам я,Траянка,и то с голяма охота!Чудесна се е получила тортата ти!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеОх как обичам такива бъркани, без печене смладки неща ! Много хубава торта :)
ОтговорИзтриванеНа мен тази торта ми е любима! Вече не знам колко пъти съм я правила! Но ти съ сътворила вълшебство с украсата!
ОтговорИзтриванеТраянче, и аз й се каня от тооолкова време... Прекрасна си я направила, браво! А за крокана... Не бях и чувала за тайната съставка - бакпулвера. Ще опитам някой път задължително!
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
Страхотно предложение, Траянче, обожавам такъв вид сладкиши -
ОтговорИзтриванечудесна комбинация от аромат, вкус и ефектна визия.
Сърдечни поздрави и благодаря.
ООО знам,колко е вкусна а твоята е станала супер!
ОтговорИзтриванехубава вечер и прегръдки,Траянче
Чудесна е, Траянче, преди време опитвах нещо като купол с бишкоти и някакъв крем, на Бонбончето майка му я направи и наистина много ни хареса. Тази като, че ли е различна по рецепта, но изглежда неустоимо вкусно и съм сигурна, че е! Много е красива, много вкусна, бърза за направа, взимам си парченце:)! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Траянче! Непременно ще я опитаме. Със сигурност е много ароматна и вкусна, а и наистина се приготвя бързо. Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеАми така става и при мен ... трябва поне година да мине че да осъществя кулинарните си планирани намерения :)
ОтговорИзтриванеА тортата ти е чудесна Траянка!