сряда, 4 юни 2014 г.

Бъркана торта



На тази торта се каня поне от година. Ако искате да си спестите печенето на блатове, това е тортата:) Никой няма да познае, че няма блатове, става бързо, вкусна и ароматна е.

Продукти:

300 гр. бишкоти "Савоярди"
1к.ч. прясно мляко
4 с.л. коняк

250 гр. меко масло
4с.л. пудра захар
5 яйца
100 гр. захар
3 с.л. какао
1 ампула ванилия

За крокана:

1ч.ч. захар
1ч.ч. счукани на едро орехи
щипка бакпулвер

Приготвяне:

Пригответе си по-голяма купа или тенджера за объркването на тортата, нали е бъркана:)
Сложете захарта ия карамелизирайте в метален съд. Добавете орехите и накрая щипката бакпулвер. Той се слага, защото омекотява крокана и после лесно ще го счукате за украса. Готовия крокан сипете на намаслена хартия за печене и оставете да се втвърди. После го счукайте добре на трохи.
Яйцата разбиваме със захарта на пухкав крем. Ако ви притеснява, че са сурови, разбийте ги на водна баня в купа с гореща вода. Отделно разбийте маслото с пудрата захар и какаото. Смесете двата крема. Яйченият спада и изглежда като пресечен при смесването, но това не е проблем.
Сега в големия съд, който приготвихме, начупете бишкотите и ги напръскайте с млякото и рома. Добавете крема и по- голямата част от крокана. Оставете си от него за украса. Разбъркайте добре и изсипете в подвижен ринг с диаметър 20 см. Загладете добре и оставете поне за една нощ в хладилника, да стегне. Прекарайте горещ нож по стените на ринга и освободете тортата. Декорирайте по свой вкус - при мен с крокан и сметана. После нападайте:)
Да ви е сладко!








9 коментара:

  1. Нападам я,Траянка,и то с голяма охота!Чудесна се е получила тортата ти!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох как обичам такива бъркани, без печене смладки неща ! Много хубава торта :)

    ОтговорИзтриване
  3. На мен тази торта ми е любима! Вече не знам колко пъти съм я правила! Но ти съ сътворила вълшебство с украсата!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, и аз й се каня от тооолкова време... Прекрасна си я направила, браво! А за крокана... Не бях и чувала за тайната съставка - бакпулвера. Ще опитам някой път задължително!
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно предложение, Траянче, обожавам такъв вид сладкиши -
    чудесна комбинация от аромат, вкус и ефектна визия.
    Сърдечни поздрави и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  6. ООО знам,колко е вкусна а твоята е станала супер!
    хубава вечер и прегръдки,Траянче

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна е, Траянче, преди време опитвах нещо като купол с бишкоти и някакъв крем, на Бонбончето майка му я направи и наистина много ни хареса. Тази като, че ли е различна по рецепта, но изглежда неустоимо вкусно и съм сигурна, че е! Много е красива, много вкусна, бърза за направа, взимам си парченце:)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно предложение, Траянче! Непременно ще я опитаме. Със сигурност е много ароматна и вкусна, а и наистина се приготвя бързо. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Ами така става и при мен ... трябва поне година да мине че да осъществя кулинарните си планирани намерения :)
    А тортата ти е чудесна Траянка!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)