сряда, 14 май 2014 г.

Белгийски вафли или гофрети

Ако ви се случи да посетите Брюксел, уханието на тези белгийски вафли се носи от всякъде в курортното градче и няма начин да го пропуснете. С пудра захар, със сладко, със сметана и ягоди и с черен течен шоколад, който се излива от невероятни шоколадови фонтани - гофретите са навсякъде. Бърза и вкусна закуска, стига да имате и уред за печенето им - гофретник.


Продукти:

250 гр. разтопено масло
200 гр. захар
4 яйца
250 мл. прясно мляко
500 гр. брашно
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете маслото, бакпулвера и ванилиите. Редувайте прясно мляко и брашно до получаване на гъста смес - като за кекс, по- гъста от плачинковата. Загрейте уреда и сипете 3 с.л. от сместа в центъра на всяко гнездо. Количеството зависи от големината на гнездата. Моите са по-малки и събират точно толкова. Затворете и изпечете за около 3 минути. Заливката вече е въпрос на вкус и предпочитание. Ние заложихме на пудра захар, а после и на шоколад и ягоди.
Ако дозата ви се вижда голяма, можете да я разделите на две - все пак 250 гр. масло си е внушително количество:)
Четох доста рецепти с малко масло и кисело мляко, но мога да ви уверя, че така приготвени с бая масълце имат същия вкус като в Белгия:)
Да ви е сладко!

17 коментара:

  1. Прекрасни са!
    Много добре биха ми дошли с чашата чай, която държа в момента :)
    Пожелавам прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, от мен кафето, от теб закуската :) Чак до мен стигна ароматът, прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  3. О, Траянче, тъкмо наскоро си мислих да направя гофрети. Непременно ще се възползвам от рецептата! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са! С това масълце ще са и много вкусни!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче, това което не си ни написала е - който няма гофретник да се облизва пред монитора :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, Траянче къде ме връщаш... Още помня прекрасните белгийски гофрети... Така вкусни бяха! Отвън леко хрупкави, все едно че захаросани, а отвътре мекички като душичка. А тук, където и да опитам, все са меки отвън и никак не са същите. Но твоите изглеждат чудесно! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. И много, много се харчат у дома. Макар и да не съм яла в Брюксел;) Хубав четвъртък, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  8. Нямам гофретник и затова ще се присламча поне за едничка при тези апетитни снимки,пък казваш и повечко смес си направила,ще има и за другарчета :) .Чудни!

    ОтговорИзтриване
  9. Дано ми се случи да посетя Брюксел, но дотогава ще се насладя на твоите прекрасни вафлички гофретки. Страхотни са, Траянче! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглеждат страхотно гофретите, Траяни! У нас майстор и фен им е Филип :) Той слага и бира в тестото и му се получават мммммм!
    Усмихната седмица от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Траянче, толкова изкусителни са! Перфектни и ми се иска да се пресегна за една, че защо не и повече....:))

    ОтговорИзтриване
  12. Най-вкусното нещо, което съм приготвяла.. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Най-вкусното нещо, което съм приготвяла.. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9 май 2015 г., 9:53

    Моите не се получиха, тестото стана гъсто и се наложи да разреждам с мляко и яйце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата е точна, не зная какво се е объркало. Тестото е с гъстота по-голяма от тази на палачинковото. Дано са станали вкусни:)

      Изтриване
  15. И аз усетих уханието на ,,курортното" градче Брюксел и не виждам разлика с миризмата на курортна София!!!

    ОтговорИзтриване
  16. И аз усетих уханието на ,,курортното" градче Брюксел и не виждам разлика с миризмата на курортна София!!!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)