сряда, 7 май 2014 г.

Панирани охлюви



В тези дъждове какво друго, ако не охлюви. Само аз и малкият ги ядем, а другите двама се мусят и мръщят, докато ние сладко похапваме. Обичаме ги и само сварени, но панирани са истински деликатес.

Продукти:

1 торба охлюви/ около килограм/
100-200 гр. сол
1 яйце
2-3 с.л. бира
2-3 с.л. брашно
сол, черен пипер на вкус
олио за пържене

Приготвяне:

Изсипете охлювите в дълбок съд и посипете със солта. Оставете да престоят няколко часа или цяла нощ. Измийте ги добре и сложете да се варят. Характерно при варенето е, че доста кипят, затова аз сменям три пъти водата  в момента, в който кипнат. Нужен е около половин час, за да се сварят. Отцедете от водата и с вилица или дебела кука извадете охлювите от черупките. Отрежете само телцето, а другото изхвърлете. Отново измийте добре. В крайна сметка се оказвате с една купичка дребосъци около 200 грама. Разбийте яйцето, бирата и брашното на гъста кашичка. Подправете с пипер и сол. Загрейте в тиган мазнината, топнете всеки охлюв в панировката и изпържете от двете страни. Поднесете със зелена салата.
Да ви е сладко! 

15 коментара:

  1. Яка си яка :) не като мен хихихи. Много са вкусни твоите охлюви Траянче, знам със сигурност :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо ти се оплаках, че няма откъде и ето на:) До супа не останаха, ама другия път:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм... обожавам ги! Изглеждат фантастично! Така ме е яд, че тези дни не остана време да съберем охлюви! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, караш ме да преглъщам :)

    ОтговорИзтриване
  5. абе извикай и мен :) и аз ги ям.
    Щастливка си ти, съвсем близо до вас съм събирала торба с охлюви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че къде до нас? Аз знаеш ли къде ходих чак?:)

      Изтриване
  6. в градинката до пазара :)

    ОтговорИзтриване
  7. Траянче, много ми допадат! У дома не ги долюбват и съм си наложила забрана, ама знае ли човек....

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, охлюви! Ще ти пратя Филип, че той много ги обича! А аз на всяка френска Коледа се чудя накъде да гледам, докато това е на масата... :) Обаче съм сигурна, че така приготвени, никога не са ги яли! Браво, Траяни, за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  9. Природата си знае работата!:) Чудесни са, Траянче, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са, Траянче -
    хубава идея, едно страхотно предложение...
    Сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
  11. О, мерси за идеята! Досега панирани не съм пробвала, а в момента в градината направо гъмжи от тях! Намерих си занимавка за утре (-:

    ОтговорИзтриване
  12. Ах, каква идея! У дома съпругът ми ги обича на плакия.Ще му предложа и този вариант!

    ОтговорИзтриване
  13. Не се наемам да ги приготвям,но виж сготвени и на мен ми допадат,нямам съмнение,че си ги направила много вкусни,Траяна!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the site is really good.



    my site :: pure garcinia cambogia (floral-tattoos.com)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)