сряда, 30 април 2014 г.

Пастърма... по всяко време

Тази пастърма може да се приготви, независимо от сезона. Става бързо, лесно и е много вкусна , разбира се. След един успешен опит, ще има явно и други:)

Продукти:

3 кг. свинска рибица
1 кг. морска сол
черен, червен пипер
чубрица, индийско орехче

Приготвяне:

Нарежете рибицата на  филета с дебелина около два пръста. Сложете я в дълбока тава на един ред и а посипете с морската сол, така че да няма непокрито място. Оставете я така за 48 часа. Добре е да наклоните леко тавата, за да се изтича водата, която се отделя в това време. След това отстранете солта и изплакнете филетата. Сложете ги в съд и покрийте със студена вода отново за 48 часа. Накрая извадете месото и оставете да се отцеди добре върху кърпа за няколко часа. Пробийте дупчица в края на всяко парче и поставете дебел конец, на който ще закачите пастърмата да съхне. След това смесете равни части от всички подправки, само от индийското орехче се настъргва половинката. После закачаме на сухо и проветриво място - сиреч терасата:) Нужни са около 8-10 дни, зависи колко суха искате да бъде. Ако я правите през лятото, трябва да поставите филетата в торбичка от тензух, за да не я изядат мухите:) 
Такава пастърма правят наши приятели в Испания и точно в големите горещини, така че няма никакъв проблем. 
Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Траянче, със сигурност е вкусна по всяко време. А твоята се е получила страшно добре!
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, браво, Траянче! Това обезателно трябва да го покажа на баща ми, той е майсторът по домашните мезета. Много ще го оцени, сигурна съм! Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче ох ох ох ох ох ох ( текат ми лиги сиреч) :))) Аз правя пастърма само зимата, не мога да се престраша през лятото, но щом казваш, че няма страшно ще се доверя :)) Поздрави и хубави почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда перфектно! И аз съм правила пастърма само през зимата, но щом я правят и в горещините явно няма проблем. Може би просто трябва да е на сянка. Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Изумяваш ме с това предложение, но изглежда страхотно тази пастърма и щом пък и лятно време става, ще взема да пробвам, остава да намеря свежо прясно месо и да започвам. Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако бяхме разбрали в Стара Загора за тази пастърма......
    Чудесна е, Траняче :)

    ОтговорИзтриване
  7. Нещо обърках правописа, но то е от вълнение при тази гледка:)
    Весели майски празници!

    ОтговорИзтриване
  8. МММ.... как да не завиди човек?;) Няма по-хубаво от домашното!

    ОтговорИзтриване
  9. Обичаме домашна пастърма, страхотна е станала Траянче! Кажи къде я закачи да съхне:))) Прегръдки и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Траянче,
    една страхотна рецепта - наистина звучи лесна и чудесно изглежда...
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Оооо, това ще се пробва непременно! Че моят Свирчо всеки път си носи парче(нце) пастърма към Франция, когато идваме към България. На мен пък там ми липсва филето Елена... дали и то така се прави?!

    ОтговорИзтриване
  12. Няма нищо по-хубаво от вкуса на домашното. Страхотна е, Траянче! :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)