понеделник, 3 февруари 2014 г.

Шкембе чорба


Направо на дърти години станах привърженик на шкембето:) Явно не са ме запалили по вкуса му по-рано. Сега обаче в студените дни редовно приготвям. Децата му се мусят, а ние сме щастливи, че има повечко за нас - големите. Първият път правих шкембето с прясно мляко, а вторият с кисело и ми допадна повече . Ще дам приготвянето и в двата варианта.

Продукти:

500 гр. телешко шкембе
1 малък свински кокал/ или 1 кубче телешки бульон/
сол, черен пипер на вкус
4 с.л. червен пипер
1 п. масло
5 с.л. брашно
1 глава стар чесън
50 мл. оцет
лют червен пипер или чили пипер на вкус
700 мл. прясно мляко или 1 кофичка кисело мляко
4 жълтъка!/ ако ще готвите шкембето с кисело мляко, иначе не са нужни/!

Приготвяне:
Измийте добре шкембето и нарежете на парчета. Аз обичам по-големички, вие по- ваш вкус. Сложете в тенджера с вода и варете до омекването му за около два часа и половина. На два пъти сменете водата, в която варите още през първия час. Добавете свинския кокал или бульона, това, което ви е под ръка. Готовото шкембе посолете и оставете настрани. Махнете кокала, да не си счупи някой зъб с него:)
С прясно мляко:
Запържете половината масло и добавете брашното, бъркайки енергично, до получаване на гладка смес. Започнете да добавяте свареното прясно мляко, отново здраво бъркайки, за да избегнете образуването на бучки. Върнете шкембето на котлона и добавете млечната смес към него. Оставете на слаб огън още малко да поври, за да се сгъсти. Накрая запържете червения пипер в останалото масло и сипете към чорбата. Чесънът счукайте и сложете при оцета. Сервирайте шкембето с препечени филийки, овкусете с черен и лют пипер, както и чесновия оцет.
С кисело мляко:
Свареното шкембе отново отместваме настрани. Разбиваме жълтъците с киселото мляко и брашното. Започваме да добавяме от горещия бульон към тази смес, докато температурата се уеднакви, като пак бъркаме, за да не се пресече. След няколко черпака добавяме млечната смес към шкембето и връщаме за кратко на котлона до сгъстяване. С червения пипер процедираме, както при шкембето с прясно мляко.
После нападаме:)
Казват, че това е бульон - трезве/ не мога да твърдя със сигурност и от личен опит/:) В студените дни обаче е чудесна чорбица:)
Да ви е сладко!
А как да съхраните шкембета, мезета и манджи, вижте в групата ми във Фейсбук:

15 коментара:

  1. аууу че жълтичко е! Аз не слагам жълтъци, но с удоволствие бих хапнала и такава. сипвай, моля :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, и аз си умирам за тази вкусотия... Вкъщи не се приготвя, но се радвам, че открих тази благинка. Голяма чудесия е, Трачне, идеално ти се е получило. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммммм Траянче.... тука ще вия неистово от лакомия, че ме уцели право в десятката :))
    Чудно е шкембето, което си приготвила !
    Аз го правя с прясно мляко, но да взема да пробвам с кисело, че нито съм яла, нито готвила така :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ама кога одъртя толкова :D
    Обичам шкембе, макар че и аз късно го проядох.
    Чудесно е твоето!
    Сядам до Пепчо с чинийка!
    Усмихната седмица, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  5. Умирам за тази вкусотия.Чудна чорбица си приготвила.Хубав ден,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  6. А аз от малка си го обичам! Не съм пробвала с кисело мляко. И аз се нареждам с купичка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, ако може и за мен, купичка, що казваш, че има повечко:))) Обичам го, най-вече домашно приготвено, страхотно изглежда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Няма по-хубава от тази чорба! Обожавам я! И как вкусно изглежда при теб :)!
    Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна идея, Траянче,
    сега и е времето, но за някои - целогодишно...
    Благодаря за споделените идеи, сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Голям и единствен почитател съм му,Траянче в нашето фемили,затова и у дома не правя,но не пропускам да го хапна на утвърдени за тази цел места в града.
    Чудно вкусно ми изглежда твоето чорбе,особено както съм се настроила за супа днес!
    С пожелание за слънчев и усмихнат зимен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Това може би е единственото нещо, което готвя, без да опитвам и без след това да консумирам. Ама пусто, мъжете вкъщи са луди за него. Твоята чорбичка изглежда превъзходно, такава една ярко жълта. И за мен е новост киселото мляко.
    Поздрави, Траянче!:-))

    ОтговорИзтриване
  12. Особен пък с лют червен пипер или стрита люта чушка! Ммм ...
    Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  13. Ей така е и при мен- на дърти години открих това вълшебство! И ние само големите го ядем, ама с голям кеф! Хубава и топла вечер, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз явно още не съм достигнала до нужната възраст, защото на тази супичка все още се муся... Изяла съм точно една супена лъжица от нея през живота си. И това преди няколко години, защото колежка ме подстрека да опитам от нейната. До този момент не я бях опитвала и й се чумерех на теория. Признавам, че вкусът не беше отблъскващ, по-скоро интересен, но така и не топнах лъжицата втори път. Ще мине още малко време и ще опитам по-подробно. Още повече, че твоята ми звучи и изглежда вкусно, особено с това кисело мляко и жълтъци! :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)