Щом заваля първият сняг и в блогопространството ухае на хлебни, тестени, шоколадови и всякакви ароматни нещица, които сгряват сетивата и качват килцата:)
Този уикенд ми остана време да сготвя запланувани вкусотии. Тези франзели харесах в блога на Бети, но тъй като у дома почти не се яде бял хляб/ да не кажа никакъв:)/, реших да направя пълнозърнести. Станаха чудесни, макар да не бухнаха много, предполагам, заради ръженото брашно. При Бети можете да видите бухнали бели франзелки:) От посочените от нея продукти излизат 4 малки хлебчета, така че спокойно можете да удвоите продуктите.
Този уикенд ми остана време да сготвя запланувани вкусотии. Тези франзели харесах в блога на Бети, но тъй като у дома почти не се яде бял хляб/ да не кажа никакъв:)/, реших да направя пълнозърнести. Станаха чудесни, макар да не бухнаха много, предполагам, заради ръженото брашно. При Бети можете да видите бухнали бели франзелки:) От посочените от нея продукти излизат 4 малки хлебчета, така че спокойно можете да удвоите продуктите.
Продукти:
300 гр. бяло брашно
200 гр. пълнозърнесто ръжено брашно
1/2 кубче мая
2 с.л. мед
300 мл. топла вода
1 с.л. сол
3-4 с.л. олио
Приготвяне:
Разтворете в половината топла вода меда, а в останалата половина размийте маята. Сложете в контейнера на машина за хляб. Добавете брашното, солта, мазнината и пуснете на програма тесто. Аз сложих и две супени лъжици мак и две суров слънчоглед. Ако нямате машина, замесете на ръка и оставете за около 30 - 40 минути да втаса тестото. Разделете тестото на 3 или 4 парчета и оформете с ръка дълги франзели. Поставете ги на разстояние една от друга в тава, като оформите гнезда от хартия за печене. При Бети можете да видите подробно оформлението, което наистина е много хитро и спестява време и главоблъсканици:) Поръсете предварително хартията с брашно, преди да ги поставите, самите хлебчета също поръсете с малко брашно. С ножица направете по няколко разреза отгоре. Загрейте фурната на 50 градуса и я изключете. Сложете за около 20 минути франзелите да втасат. Сложете на най-долното ниво на фурната тава с леденостудена вода. Франзелите сложете на следващото ниво. После пуснете на 200 градуса и изпечете до златисто.
Да ви е сладко!
На мен ми изглеждат чудесни ! И бухнали и вкусни :)
ОтговорИзтриванемм, мн добре изглеждат тия увеличаващи килата, както си писала, франзелки:))
ОтговорИзтриванераздавай и сирене сега :) и по парче топла франзела.
ОтговорИзтриванеОт мен суджука :)
А така,Пепи суджук е донесла,Траянка франзели омесила,ама какви пухкави са само,аз да нося виното значи и да сядаме :) .
ОтговорИзтриванеУспешна седмица,Траянка!
Дай ми едно крайче, Траянче :)
ОтговорИзтриванеМного са апетитни!
И ще гледам да се залепя до Пепи ;)
Има още, идвайте:)
ОтговорИзтриванеВадя масълцето и започва едно хапване....
ОтговорИзтриванеТрянче, каквито и да са, чудни са. Пък и по-полезни в случая. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Идвам, вече съм във влака;)Много са хубави!
ОтговорИзтриванеАма много хубави са станали франзелките, чак тук ухае на тях! Аз скромничко с фалафели се присъединявам, но пък компанията чудна се заформя. Да ти е прекрасна новата седмица Траянче!
ОтговорИзтриванеТози ден е на хлебни публикации!
ОтговорИзтриванеТраянче, чудесни са. Не са така пухкави (какво от това!) заради ръженото брашно, но пък са здравословни и вкусни! И аз така смесвам различни брашна.
Поздрави!
Обичам ръжен и пълнозърнест хляб,
ОтговорИзтриванефранзелите ти са страхотни, Траянче...
Чудесна рецепта, сърдечни поздрави и хубав снежен ден!
Чудесни са станали, въпреки, че само с ръжено брашно не бухват много, браво!
ОтговорИзтриванеОбожавам ръжени и пълнозърнести хлебчета! Разкошотия, Траянче! Само да си чупнеш, намажеш с масълце или топнеш в чубрица.... ммммм
ОтговорИзтриване