понеделник, 9 декември 2013 г.

Кодрит Кадир

Всяка година съпругът снася, пардон, донася по едно щраусово яйце:) Толкова белтък и жълтък, че ум да ти зайде. Този път стана този ефектен и вкусен сладкиш. Пепита от канибалите ме посъветва да го направя, затова и рецептата е от нея. 


Продукти:
За карамела
6-7 с.л. захар

За крема:
6 яйца или половин щраусово:)
250 гр. захар
700 мл. прясно мляко
2 ванилии

За кексовата смес:
1 яйце
100 гр. захар
110 мл. прясно мляко
80 мл.олио
100гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1с.л. какао

Приготвяне:
Карамелизирайте захарта и изсипете в кексова форма. Разбийте яйцето с отаналите продукти за кекс и оставете настрани. Пригответе крема от яйцата, захарта и млякото. Аз го затоплям леко със захарта, за да се стопи по-лесно. Налейте млечната смес върху вече застиналия карамел. Отгоре изсипете кексовата смес. Не се тревожете, че ще падне надолу. Печем на 160 градуса в загрята фурна и на водна баня около 90 минути. Оставете да се охлади във формата цяла нощ, иначе ще се разпадне и хубавият вид ще отиде по дяволите:) Тоя филм вече съм го играла, та затова предупреждавам:)
Да ви е сладко!

19 коментара:

  1. Траяна, блазе ти! С едно яйце и десерти и ястия! С един куршум( яйце), няколко ястия! Десертът е неустоим.Отдана му се каня и аз, но още не съм го правила. А сме любители на крем карамела! Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Уха, страхотно е !!! И аз искам да можех...но в къщи крем карамел прави мъжът ми :(
    Та като заговорихме за мъже, твоят даваш ли го мммм...под наем... я какви хубави яйца ти носи :))
    Поздрави Траянче !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам го , ама в момента не е в носачески период, сега ще мъти:)

      Изтриване
  3. Леле,цяла находка е това яйце,Траянче!
    Блазе ти,ще си отядете на крем-карамел,а за Кодрита направо замижвам,че ха съм погледнала,ха с очи съм го изяла! :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, много готин десерт си направила - аз обожавам всякакви карамелени истории...Виж, щраусово яйце досега не ми е попадала, та ще изчакам кокошките три дена да снесат по едно и ще пробвам в класическия вариант с кокоши яйца (-:

    ОтговорИзтриване
  5. Кодрит кадир е един от малкото варианти, при които харесвам вкуса на крем-карамел. Така че с удоволствие си опитвам от твоя, Траянче, изглежда чудно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм правила Кодит Кадир, но си спомням за щраусовото ви яйце от миналата година:)! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусен десерт. Една приятелка казва, че, като започне, не може да спре да го яде, истина е!

    ОтговорИзтриване
  8. Хубавице,ти сякаш си от Габрово :)
    С едно яйце, охооооо колко нещо ще направиш!
    Чудесен сладкиш!
    Интересно ми е как го разделяш :)
    Усмихната седмица, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  9. Супер десерт! Казах рецептата на една приятелка и тя каза, че не може да спре да яде, изгребала го с лъжица!

    ОтговорИзтриване
  10. Добър завършек на годината, поне по отношение размера на яйцата;))
    Да ви е все така щедро, Траянче и през новата година. Много хубав сладкиш;)

    ОтговорИзтриване
  11. :))) Коментарът на Дани ме развесели:))) Това яйце като го гледам, ще стигне за всички блогове да врътнат по една такава тортичка!:))) Траянче, получила ти се е много красиво и хубаво са се отделили пластовете! Поздрави и още много вълшебства!

    ОтговорИзтриване
  12. Как ме съблазняваш само с тази рецепта!Много вкусно изглежда !Ммммм:)

    ОтговорИзтриване
  13. Много хубав е станал, Траянче, десерта! Един от любимите ми е. Като виц ми звучи това "половин яйце и торта", ама то какво яйце само :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Каквото яйцето, такова и изпълнението, страхотна презентация, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  15. Ехааа, с едно яйце колко ястия могат да се спретнат.....
    Този сладкиш толкова отдавна седи и чака да бъде направен и все не му идва редът. Твоят, Траянче, е станал великолепен! Майсторско изпълнение!
    Поздрави сърдечни и хубав уикенд!:-)

    ОтговорИзтриване
  16. Познавам вкуса на този чудесен сладкиш, а твоят е станал страхотен, Траянче.
    Една много находчива и красиво осъществена идея за оползотворяване на яйцето...
    Поздравления, с пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  17. Много оригинално се е получило! Траяна, поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  18. аууууу, ама ти пак ли се сдоби с щраусово яйце?
    Защо не пробва колко омлета ще излязат от него :)
    Чудесен е сладкиша, бих си взела парченце, ама знам, че е свършил.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)