понеделник, 2 декември 2013 г.

Свинско, винско и...пача:)

Застудя, заваля и всички търсим топличко. Скоро една приятелка ме пита във връзка с чесъна"Ама ти ядеш ли чесън?". Охо, че и праз, лук и тем подобни, зависи с кого ще се целувам след това:) Много обичам пача особено в студен ден. Децата не я хапват, ама така има повече за родителските тела. В различните краища на България я правят по различен начин. Аз ще ви кажа за тази от моя роден край - Добруджанския.



Продукти:
2 свински крачета
1 ухо
1 глава чесън
2 дафинови листа
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Сложете краката и ухото в тенджера под налягане. Добавете счукания чесън, солта, пипера и дафиновия лист.Залейте с вода, да покрие всичко. Сварете за около 40 минути. Обезкостете месото и нарежете на хапки. Прецедете водата, в която сте варили всичко. Залейте месцето и върнете на котлона, докато заври отново. Свалете от огъня и сервирайте с препечени филийки. По желание добавете лимонов сок или оцет към всяка порция. 
Пачата я обичам така, обаче баща ми я яде желирана. Сипете в купички студена пача и оставете в хладилника. Поднесете след поне 2-3 часа. 

Винцето е задължително:) И още нещо- след като сте изяли порядъчно количество от тази вкусотия , да не сте посмели да отидете на работа!:)
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Ама и с още чесън да го гарнираш, като го хапваш :)
    Чудничка е!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, апетитно. Чудесно предложение за зимните вечери! Прекрасна седмица, Траянче! И много поводи за приятни емоции през декември!

    ОтговорИзтриване
  3. Да си дойдем на думата :)) Вкусно и любимо :)
    И аз съм като теб - и с чесъна и с пачата.
    А шкембе се яде само събота и неделя.
    Поздрави Траянче !

    ОтговорИзтриване
  4. С пачата не съм на ти, за съжаление!
    Но баща ти е естет човек, след като я иска поднесена по този начин!
    Явно на кого си се метнала :)
    Усмихната седмица, Траянче!

    ОтговорИзтриване

  5. Чудесна идея за сезона, Траянче,
    Изглежда много апетитно, а и в къщи я предпочитат желирана...
    Хубави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче, усмихна ме!:))) Обичам ги тези чесново лучени произведения от българската кухня! Много актуално предложение за сезона! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Става и вечер след работа с обилно количество чесънче.....чудна идея за студено време!

    ОтговорИзтриване
  8. Това не съм сигурна, че го харесвам, но пък зима е;) Да сервираш сезона е добра идея;)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)