Колегите ме предизвикаха с една снимка и аз, разбира се, не устоях:) Получи се малка и вкусна елхичка от сладко тесто, която ще зарадва децата у вас.
Продукти:
30 гр. прясна мая200 гр. кисело мляко
2 яйца
150 гр. захар
60 гр. масло
40 мл. олио
600-650 гр. брашно
ванилия, ром, лимонова кора
течен шоколад
пудра захар, перли за украса
Приготвяне:
Разтворете маята в киселото мляко, добавете яйцата , захарта и мазнината. Сложете една ванилия, настъргана лимонова кора и 2с.л. ром. Добавете брашното и замесете меко тесто. Оставете за час на топло да удвои обема си.
Отделете си две топки с еднаква големина. разточете първата в кръг и я намажете с разтопено масло и течен шоколад. Разточете втората и я сложете върху първата. Изрежете клонките на елхата. Най - лесно ще ви е да направите това върху хартия за печене, за да прехвърлите после лесно направо в тавата. Усучете всяко клонче и притиснете към останалите.
Не чакайте да втасва, за да не се развали формата. Печете в загрята фурна на 180 градуса до златисто. След като изстине, поръсете с пудра захар и декорирайте с перли или каквото ви хрумне.
От тази смес излизат 3 елхички:) Ако не ви се играе толкова , намалете продуктите наполовина. Едната стана като пика, казаха децата, другата по-островърха:) Изядоха се, това не попречи на вкуса:)
Да ви е сладко!
Много сладурска елха! Браво! Представям си какъв божествен вкус има :)
ОтговорИзтриванеПоздрави! Топъл и усмихнат ден!
Ех, чудно! Определено си надвила колегите, Траянче. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Идеята и аз я видях, и определено е много впечатляваща, браво на теб. Сигурно и много вкусна! Весели празници, Траянче!
ОтговорИзтриванеИхаа! Не си падам по сладките пици обаче тази изглежда феноменално! Определено би зарадвала мъниците :) Добре си изпълнила предизвикателството ;)
ОтговорИзтриванеАх каква чудесна идея :) красиво и вкусно :)
ОтговорИзтриванеЕх, че красива се е получила, Траянче,
ОтговорИзтриванеефектна, тематична и много изкушаваща - браво!
Сърдечни поздрави, щастливи и споделени празници!
Траянка, много красива и идейна елхица! Поздравления за рецептата и идеята!
ОтговорИзтриванеЕ, супер ти е се е получила! Аз я гледах, но мислех да врътна нещо с бутер тесто, дали ще се получи? Тази е направо бонбон! Поздрави, Траянче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате, но мисля, че бутер тестото много ще бухне:) Пробвай, ако искаш:)
ИзтриванеБлагодрая ви, момичета!
ОтговорИзтриванеКолко оригинална елхичка, Траяни!! Но за Коледа сигурно ще трябва да правиш нова, защото децата едва ли са я оставили цяла :) Хубав ден от мен :)
ОтговорИзтриванеТраянче,теб хубаво те предизвикаха и сега и ти нас успя!Страхотна елхичка!Даже си мисля дали няма да е по-лесно първо да се осучат фитилите и тогава да се изреже във формата на елха,клонките специално и тогава да се пече.Сега ще съм в чуденка за Коледа коя елха по-напред да направя.С пожелание за щастливи зимни празници!
ОтговорИзтриванеДръвченцето си е перфектно и е било подобаващо оценено! Честит Игнажден, Траянче, нека домът ти се радва на здраве и благоденствие!
ОтговорИзтриванеТраянче, с тази елха, няма как да не е весело и вкусно у вас!
ОтговорИзтриванеВесели празници! Желая на цялото ви семейство здраве и успехи във всичко!
Елхичката е прекрасна!
ОтговорИзтриванеВесели Коледни и Новогодишни празници,Траянче!
Здраве и благополучие за цялото семейство!
Честита Коледа,Траянче!
ОтговорИзтриванеЗдраве и любов за теб и семейството ти!