понеделник, 30 септември 2013 г.

Линцер


Това е любим сладкиш от детството, само дето му викахме линЗер. В града имаше само една сладкарничка и винаги си купувах линзер, ако имаше, разбира се. Доста време търсих рецепта, която да напомня някогашния вкус. Намерих я при Дими, опитайте и вие:)

Продукти:
За масления блат:
100 гр. захар
200 гр. студено масло
300 гр. брашно
1 яйце
щипка сол

За плънката:
200 гр. сладко по избор
1 ябълка
50 гр. едро смлени или нарязани ядки
малко ром, стафиди
1с.л. галета

Приготвяне:

Нарежете маслото на кубчета, смесете със захарта и яйцето. Добавете брашното и солта. Набързо омесете тесто и го оставете в хладилника поне за половин час.
Отделете 1/3 от него, ако искате да си направите ивички отгоре за украса. Разточете тестото по формата на тавичката ви и го пренесете в нея. Ползвайте хартия за печене или подмажете тавата.

Смесете сладкото с рома, стафидите, ядките и настърганата/ обелена/ ябълка и галетата. Изсипете върху тестото и заравнете. Отгоре направете решетка от отделеното тесто, намажете я с малко прясно мляко. Изпечете на 180 грдуса до златисто. Охладете и се насладете:)
Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. От сто години го отлагам това изкушение,Траянче,и все си викам зимата ще е,че и сладка направих доста,и специална формичка съм си взела,само остава да го направя,но след твоите снимки мисля,че му идва времето много скоро,страхотен ти е и красиво оформен!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен сладкиш,Траянче.Плънката ми допада а и в съчетание с маслена платка,ще е вкусотия.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам! Звучи много съблазнително!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно ще да е,но ме изкушаваш да го приготвя...

    ОтговорИзтриване
  5. Както и да го наречеш, важното е, че ти е вкусен, а и така изглежда. Чудесно ти се е получил, Траянче, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. И моята любов към линцера датира от детството.............:))).Прекрасен и много свеж с тези цветченца се е получил твоят,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен сладкиш и чудесен избор на рецепта,Траяна -
    класика за фин вкус и аромат, а твоят изглежда много красиво оформен и неустоимо апетитен.
    Благодаря за хубавата идея
    и пожелания за вдъхновен, успешен и усмихнат октомври, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Като всичко старо и изпитано е невероятен! Вкусно съчетание на масленото тесто с плънката.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз пък нямам подобен сладкиш в детските си спомени за сладкарници- само някакви пасти ( гадни) и турски сладкиши. Но това не пречи да опитам , нали? Изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм опитвала такъв линцер, но звучи много вкусно и ме заитригува. Скоро ще го направя непременно. Благодаря за рецептата, Траянче :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно изглежда! Благодаря, че ме подсети за сладкиша...Много го обичам, но в интерес на истината не съм го правила още, а пък не изглежда някаква сложнотия.

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен е, Траянче! Много красив се е получил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много примамлив и вкусен изглежда, изкушавам се да го опитам.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)