понеделник, 23 септември 2013 г.

Лазаня Болонезе


Лазанята направих с готови кори. Няма вече време за правенето им:) Ето и как я приготвих.

Продукти:

500 гр. кори за лазаня

Болонезе сос:

1 глава лук
3 скилидки чесън
100 гр. бекон
300 гр. кайма
1 кг. домати
1 ч. л. захар
олио, сол, босилек , риган, черен пипер

Сос Бешамел:

50 гр. масло
2 с.л. брашно
250 гр. мляко
250 гр. вода
60 гр. пармезан


Приготвяне:

Оставете корите да се отпуснат. Нарежете лука на ситно и запържете, заедно с чесъна и бекона. Накрая добавете каймата и я намачкайте на трохи. Настържете доматите, сложете подправките и захарта и варете соса до сгъстяване. Оставете този сос настарни.

За бешамела запържете брашното в маслото, добавете при постоянно разбъркване водата и млякото и варете около 10 минути до лекото му сгъстяване. Накрая добавете пармезана и разбъркайте.

Сега вече нареждаме лазанята. Подмазана тава се залива с бешамел и поставяме ред кори. Отгоре отново слагаме бешамел, после сос болонезе, по желание настъргваме кашкавал между всеки пласт. Завършваме с бешамел и настърган кашкавал. Печем на 200 - 250 градуса около 30 минути. За акцент и свежест малко лимонов босилек:)

Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Неустоимо изглежда, Траяна, много апетитно, вкусно и ароматно...
    Чудесна идея и рецепта,
    поздрави, слънчева и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Огладнях, страхотно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  3. Любимата ми!!! Страхотна е, Траянче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Не мисля, че е фатална идеята с готовите кори, а напротив. ;) Чудна е, Траянче, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Не трябваше да виждам тази снимка преди вечеря....... Така ми се прияде лазаня....
    Невероятно апетитна изглежда, Траянче!!!!!!
    Поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Умирам за лазаня и често правя - къде с оригиналните кори, къде с точени за баница. Твоята е страхотна !!! но Траянче нима сама си правиш и корите ?? Това е страхотно, няма ли да споделиш рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  7. Траянка,размазващо вкусно и сочно парче виждам тук,лазанята ти е разкошна!хубав уикенд с повече поводи за усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Oще не съм пробвала домашни и аз... но макаронки за супа си правя сама... иначе правя същата рецепта само дето без шунка.... или веге или с кайма. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  9. az mnogo obicham lazanq i dori si izmislih svoia recepta tq e
    500 gr kori za lazanq
    1 glava luk
    domateno piure 500grama
    kaima 500 grama
    2 chaeni lajici brashno
    tazi recepta mnogo mi haresva

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)