Първото ми гостуване е в невероятен блог, с чийто собственик лично се познавам. Но повечко подробности - при Пепи:)
Сезонът на тиквите е! У дома много ги обичаме, особено като се случи някоя ароматна и сладка тиква. Предложението ми днес е за пълнена такава.
Сезонът на тиквите е! У дома много ги обичаме, особено като се случи някоя ароматна и сладка тиква. Предложението ми днес е за пълнена такава.
Продукти:
1 малка тиква
5 - 6 с. л. мед
200 гр. жито
100 гр. стафиди
100 гр. сушени кайсии
100 гр. сушени ябълки
100 гр. сушени сини сливи без костилки
50 гр. счукани орехи
50 гр. нарязани бадеми
100 гр. обикновени бисквити
50гр. ром
кората на един лимон
Приготвяне:
Първо сварете житото и оставете върху кърпа да се разпука. Накиснете стафидите в рома и започваме.
Отрязваме капака на тиквето, а ние издълбаваме вътрешността добре, за да отстраним семките. С меда омазваме добре вътрешността. Към готовото жито добавяме счуканите бисквити и всички сухи плодове, нарязани на парченца. Отцеждаме стафидите, слагаме и тях. Настъргваме кората на лимона. Накрая слагаме и ядките. Объркваме добре сместа и пълним тиквата. С лъжица притискаме плънката добре навътре, за да напълним плътно тиквата. Слагаме капачето и поставяме в тава в загрята фурна. Пече на пълна мощност първите двайсетина минутки - щом заври / чува се как бълбука/ намаляме на 160 градуса и печем до готовност. Проверяваме дали тиквата е омекнала , като леко пипаме кората. Нужни са около 2 часа. Може и да я отхлупите и да видите дали отвътре се е изпекла и омекнала. Поднасяме напълно изстинала, като режем на тортени парчета. Ако сте я напълнили добре, сместа вътре е плътна и се реже , без да се разпада. Но дори и да не стане така, винаги има вариант да добавите от плънката в чинията:)
Да ви е сладко!
Чудесно представяне, Траянче!
ОтговорИзтриванеТиквата изглежда много вкусна и ароматна!
Поздрави!
Медена тиква, Траянче! Страхотно предложение! Честито гостуване при Пепи, ще се отбия и при нея! Хубав петък и усмихнат уикенд! :)
ОтговорИзтриванеТрянче, много си готина!
ОтговорИзтриванеОще на срещата ми хареса чувството ти за хумор!
И си чудесна майка, страхотна домакиня и предполагам
усмихната в работата / за радост на децата/!
Страхотна е рецептата и понеже винаги имам под ръка голяма лъжица, започвам!!!
Прегръдка!
Браво, Траянче! Много вкусно изглежда! Само с какви вкусотии си я напълнила... ммм
ОтговорИзтриванеУсмихнат и ароматен следобед ти желая :)
истински разкош за всички възможни сетива!Като започнем от аромата,минем през вида на апетитната карамелена коричка и усетим разкошния вкус!Много добро предложение и чудесно представяне,Траянче,поздравления!
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусно звучи! Опитвала съм такава, но без жито. А точно то много, много ме грабна. Перфектна комбинация, traiana! Поздрави и хубава петъчна вечер!
ОтговорИзтриванеехее,ама страхотна е!!!
ОтговорИзтриваненикога не съм опитвала пълнена тиква а обожавам всичко с тиква!
поздрави и прекрасни почивни дни
Траянче, страхотно предложение с тиква - богата на вкусове и аромати, великолепно богата!
ОтговорИзтриванеСтрахотна тиква!
ОтговорИзтриванеНикога не бих се сетила да сложа жито вътре :)
Много ми харесва тази идея.
Много вкусно!!!:)))
ОтговорИзтриванеЧудесна пълнена тиква! Не съм срещала житото като пълнеж и това ме зантригува!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Чудесна рецепта си избрала, Траяна за гостуването при такъв голям кулинар като Пепи!Никога не съм правила пълнена тиква, но ми се вижда елементарно и бързо!Поздравления за вкусната тиква с пълнеж!
ОтговорИзтриванеБях аз при Пепи и много се забавлявах, ама и тук да те похваля Траянче - страхотна пълнена тиква, с интересно съдържание! Много хубаво гостуване и забавно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеА, и аз не съм виждала тиква с такъв пълнеж! Страхотна вкусотийка си спретнала!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Разкошна:)
ОтговорИзтриванеПоздравления Траянче!
Траянче,
ОтговорИзтриванепрекрасна тиква, пълна с ароматни плодове и най-важното-сладичка!!!
Хубаво гостуване, поздравления!
Страхотно изглежда, Траянче!
ОтговорИзтриванеНа мен ми изглежда голямо предизвикателство да направя пълнена тиква, но определено е много атрактивна!
Хубава неделя!
и за мен пълнена тиква е предизвикателство :) ама ей го, затова си каня гости :)
ОтговорИзтриванеТраянка,пак и отново :) много благодаря за интересната рецепта!
Траянче, страхотно гостуване! Още на първата снимка на пълнената тиква ме спечели напълно! Не съм правила, а твоят пълнеж изглежда божествено вкусен! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриване