петък, 9 ноември 2012 г.

На гости в "Храна за мойте канибали" с пълнена тиква

 Първото ми гостуване е в невероятен блог, с чийто собственик лично се познавам. Но повечко подробности  - при Пепи:)
Сезонът на тиквите е! У дома много ги обичаме, особено като се случи някоя ароматна и сладка тиква. Предложението ми днес е за пълнена такава.

Продукти:

1 малка тиква
5 - 6 с. л. мед
200 гр. жито
100 гр. стафиди
100 гр. сушени кайсии
100 гр. сушени ябълки
100 гр. сушени сини сливи без костилки
50 гр. счукани орехи
50 гр. нарязани бадеми
100 гр. обикновени бисквити
50гр. ром
кората на един лимон


Приготвяне:

Първо сварете житото и оставете върху кърпа да се разпука. Накиснете стафидите в рома и започваме.
Отрязваме капака на тиквето, а ние издълбаваме вътрешността добре, за да отстраним семките. С меда омазваме добре вътрешността. Към готовото жито добавяме счуканите бисквити и всички сухи плодове, нарязани на парченца. Отцеждаме стафидите, слагаме и тях. Настъргваме кората на лимона. Накрая слагаме и ядките. Объркваме добре сместа и пълним тиквата. С лъжица притискаме плънката добре навътре, за да напълним плътно тиквата. Слагаме капачето и поставяме в тава в загрята фурна. Пече на пълна мощност първите двайсетина минутки - щом заври / чува се как бълбука/ намаляме на 160 градуса и печем до готовност. Проверяваме дали тиквата е омекнала , като леко пипаме кората. Нужни са около 2 часа. Може и да я отхлупите и да видите дали отвътре се е изпекла и омекнала. Поднасяме напълно изстинала, като режем на тортени парчета. Ако сте я напълнили добре, сместа вътре е плътна и се реже , без да се разпада. Но дори и да не стане така, винаги има вариант да добавите от плънката в чинията:)
Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Чудесно представяне, Траянче!
    Тиквата изглежда много вкусна и ароматна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Медена тиква, Траянче! Страхотно предложение! Честито гостуване при Пепи, ще се отбия и при нея! Хубав петък и усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Трянче, много си готина!
    Още на срещата ми хареса чувството ти за хумор!
    И си чудесна майка, страхотна домакиня и предполагам
    усмихната в работата / за радост на децата/!
    Страхотна е рецептата и понеже винаги имам под ръка голяма лъжица, започвам!!!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Траянче! Много вкусно изглежда! Само с какви вкусотии си я напълнила... ммм
    Усмихнат и ароматен следобед ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  5. истински разкош за всички възможни сетива!Като започнем от аромата,минем през вида на апетитната карамелена коричка и усетим разкошния вкус!Много добро предложение и чудесно представяне,Траянче,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно вкусно звучи! Опитвала съм такава, но без жито. А точно то много, много ме грабна. Перфектна комбинация, traiana! Поздрави и хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. ехее,ама страхотна е!!!
    никога не съм опитвала пълнена тиква а обожавам всичко с тиква!
    поздрави и прекрасни почивни дни

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, страхотно предложение с тиква - богата на вкусове и аромати, великолепно богата!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна тиква!
    Никога не бих се сетила да сложа жито вътре :)
    Много ми харесва тази идея.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна пълнена тиква! Не съм срещала житото като пълнеж и това ме зантригува!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна рецепта си избрала, Траяна за гостуването при такъв голям кулинар като Пепи!Никога не съм правила пълнена тиква, но ми се вижда елементарно и бързо!Поздравления за вкусната тиква с пълнеж!

    ОтговорИзтриване
  12. Бях аз при Пепи и много се забавлявах, ама и тук да те похваля Траянче - страхотна пълнена тиква, с интересно съдържание! Много хубаво гостуване и забавно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви благодаря, момичета!

    ОтговорИзтриване
  14. А, и аз не съм виждала тиква с такъв пълнеж! Страхотна вкусотийка си спретнала!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Разкошна:)
    Поздравления Траянче!

    ОтговорИзтриване
  16. Траянче,
    прекрасна тиква, пълна с ароматни плодове и най-важното-сладичка!!!
    Хубаво гостуване, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно изглежда, Траянче!
    На мен ми изглежда голямо предизвикателство да направя пълнена тиква, но определено е много атрактивна!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. и за мен пълнена тиква е предизвикателство :) ама ей го, затова си каня гости :)
    Траянка,пак и отново :) много благодаря за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  19. Траянче, страхотно гостуване! Още на първата снимка на пълнената тиква ме спечели напълно! Не съм правила, а твоят пълнеж изглежда божествено вкусен! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)