неделя, 21 октомври 2012 г.

Да се завърнеш... в Брюксел

Когато преди две години посетих Брюксел, не съм и мислила, че ще се завърна отново. Но... това е хубавото  на работата по проекти - никога не знаеш до къде ще те отведе. Наградата тази година по проект "Европейска година на доброволчеството" бе тридневна екскурзия до Белгия и Европейския парламент. Цялата група бе около 30 души - ученици от страната и техните ръководители.
 Харесвам Брюксел с неговите малки улички, кокетни магазинчета, пълни с щоколад, дантели и купища дрънкулки за спомен. Навсякъде се носи уханието на прочутите вафли, които тук познаваме като гофрети. Голямата парламентарна зала бе в ремонт, но новост тук е новопостроеният Парламентариум. Няма да ви занимавам с него, макар че бе много интересно. Както правилно отбеляза Пеп4о във фейсбук, не се удържах да не снимам всичко, което хапвахме.:) Първата ни вечер бе в ресторант" Бостън- къщата на стека". Започваме с топли хлебчета, масло и вода.

Следва лека салата от домати, моцарела, кълнове, рукола и песто от босилек. На децата никак не им хареса:) Ами не ядат всеки ден такива неща, я.:)


Идва ред и на прочутия стек от телешко месо с картофи и гъбен сос.
За десерт - шоколадова лава с ванилов сладолед. Никой не знаеше какво яде, ама се постарах да ги информирам:) Тук вече всички си облизахме и ушите:)
Така добре похапнахме, че бавно се придвижихме до хотела.
На следващия ден обяд в парламента. Само да уточня, че разлика с България - никаква! Цените в ресторанта за депутати са мнооого народни, като нашите:) За мен - салатка и пиле с крокети.

А вечерята бе в сърцето на града - на прочутия площад "Grand Place". В кокетно ресторантче на три етажа, вечеря на свещи с традиционни белгийски ястия. Един от най - популярните ордьоври тук са домати, пълнени със скариди.
 
Домати, пълнени със скариди
 
2 - 3 големи домата/зависи колко порции искаме/
200 грама сварени  коктейлни скариди
50гр. , майонеза
сок на един лимон
сол, черен пипер
див лук
Доматите се измиват, отрязват се капачетата им и се издълбават. Вътрешността им се отстранява. Лукът се нарязва ситно, добавят се скаридите, майонезата, лимоновия сок и подправките. Всичко се обърква добре и пълни в доматите. Слагат се капачетата и готово! Бързо, ефектно и много вкусно.

Основното ястие отново телешки стек, а за десерт прочутите белгийски вафли. Поднасят се с пудра захар, със сладко, с шоколад и ягоди, със сметана и плодове и са навсякъде. Много хрупкави, ароматни и вкусни. Ето и рецепта за тях:
 
Белгийски вафли
 
  500 гр брашно/ приблизително/
  7 гр. суха мая
  4 яйца
  1ч.ч. прясно мляко
  1 ч.ч. газирана вода
  80 гр масло
  1с.л.  ванилова захар
   Щипка сол


Млякото леко се загрява и в него се поставя маята за няколко минути. Разбийте отделно жълтъците и белтъците на сняг. Сипете брашното в купа, изсипете вътре захарта и солта. Добавете в кладенче млякото, газираната вода,  разтопеното масло и жълтъците. Разбийте до хомогенна смес без бучки. Накрая добавете и белтъците. Тестото ви трябва да е малко по - гъсто от палачинковото. Оставете да втаса за около 45 минути. Печете в гофретник до златисто.
 
 
И дотук с яденето:) Сега малка разходка по магазините за бонбони и шоколадови фонтани. Или пак ядене, но само ако си го купиш:) Децата у дома бяха във възторг от шоколада, който донесох. Говори се, че белгийският е по - добър дори от швейцарския. Дали е така? - като идем до Швейцария, ще кажа:)



Прочутите макарони, които доста от вас направиха и публикуваха.
 
Това са шоколадовите фонтани, които са почти във всеки магазин за бонбони.

А ето ни и нас - в Парламента. Да не си помислите, че само сме яли:) Видяхме много неща и научихме доста. Днешната публикация стана малко като пътуването ни до Полша. Шефката поиска да види снимките, които правих там и падна от смях. Още ми припомня, че имало 32 снимки на един мъфин, а много по - малко на забележителности:) Ами като не можех да уцеля светлината на пустия му мъфин:)
Пикльото си е все там и чака туристи да се снимат с него като не видели:)
Пред Парламентариума - изключително интересна сграда, в която лично аз се чувствах като Ани Салич:) Навсякъде имаше сензорни екрани, които сами управлявахме, за да получим всякаква информация. И засега толкова, другият път повече:) Мисля си, че трябва да отида още веднъж - не за друго, ама нали казват - три пъти- за щастие:)


 

25 коментара:

  1. Чудесна разходка!Менюто ви е било повече от богато и здравословно.Хубави снимки, ще очаквам с интерес още публикации и снимки по темата!Траяна,пожелавам ти от сърце да се завърнеш отново.Поздравления за прекрасната награда!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, много хубави снимки и разходка, а за снимането на храната, не се притеснявай и аз винаги снимам, а мъж ми само се шегува с мен :)) И браво на вас, незнаех, че по тези проекти реално хората успяват да се разходят и получават такива хубави награди, страхотно! Пожелавам ти още много такива хубави поводи за разходка из Европа :)

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче, и аз ти пожелавам още веднъж поне да отидеш до Брюксел!
    Много богати порциии сервират!
    За белгийският шоколад и аз съм чувала само хубави неща!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле каква публикация!!Траяна, толкова красиви неща си показала:)
    Направо не знаех кое от всички предложения да си харесам?:)
    Зная колко е красиво в Белгия, но от ястията им не се интерисувах в онова време когато съм ходила там (минавала от там).
    Белгийския домат пълнен със скариди е много елегантно поднесен, да не ти казвам колко се зарадвах на белгийската вафла!Имам гофретник и все не мога да улуча подходящо тесто за сполучливи гофрети.Непременно ще изпробвам твоята рецепта и ще покажа резултата:)
    Със шоколадовите фотоси ми направи деня шоколадов:)
    а това за 32-те снимки за мъфинчето ме усмихна:)
    Силна прегръдка с пожелание за още много , (не само още едно пътуване до там), не за щастие, а за много щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Пробвай и непременно кажи какво е станало. Аз нямам гофретник , но рецептата ми подшушнаха и се замислям да си купя:)

      Изтриване
  5. Чудесни снимки и хубави запечатани спомени! Поздравления за наградата! :) Траянче, пожелавам ти да посетиш още много пъти Брюксел, а и не само! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче, каква разходка само ми направи тази сутрин ,с прекрасни блюда и красиви снимки!
    Много сте хубави !
    Благодаря ти мила за тази публикация!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Траяна, разкошно кулинарно пътешествие си ни направила! И аз много обичам да се завърна някъде по света повторно, чувствам го като много "мое" местенце и ми е едно мило и драго на душата....
    С пожелание за още такива награди!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянка, имала си прекрасни емоции, пожелавам ти и третото пътуване до там да е изпълнено с такива, а то ще си дойде от само себе си, няма как да не се случи! А белгийският шоколад наистина е несравним с всички други, не съм била там, но всички приятели, ходили до евростолицата ми донасят и наистина тези малки частни работилници творят чудеса! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна виртуална разходка :) Много вкусотии и страхотни белгийски вафли :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пожелавам ти от все сърце да отидеш пак и да ни разходиш отново така забавно из Брюксел :)!
    Браво на дечицата спечелили такава хубава награда :) !
    Заслужили сте и похапването и разходката :) !
    С поздрав и пожелание за слънчева седмица !

    ОтговорИзтриване
  11. Траянче,както виждам доста снимки сте си направили и какво по-хубаво от това.И храната си я бива-всичко е много хубаво.Пожелавам ти отново да посетиш Белгия-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Траянка, страхотно кулинарно и не само пътешествие си ни направила! Пожелавам ти наистина да има поне трети път, за да ни донесеш още вкусни рецепти :) Аз се записвам да опитам гофретите, че съм им голям фен :) Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Траянче, честита награда!
    Щом сте я спечелили, значи добре сте си свършили работата!
    Много хубави снимки, беше ми интересно да се поразходя с теб!
    Пожелавам ти още много успехи!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  14. Траянче,
    пожелавам ти всяка година по един спечелен проект, по една хубава награда и хиляди сминки на мъфини с децата;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Много ви благодаря, момичета! Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Траянче, чудесно е да можеш да се върнеш на място, което ти харесва!
    Честита награда! Още много успешно реализирани проекти, прекрасни преживявания, спомени и снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Честото за наградата и още много такива да има пожелавам!Благодаря,че разказа и показа,беше ми много интересно!
    С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Малко завиждам за страхотната екскурзия! :) Интересно ми беше виртуално да опитам тези вкусни неща в чинийките. Имам голямо желание да опитам гофретките, но все още си нямам уред за приготвянето им. Може да спомена за него в тазгодишното писмо до дядо Коледа :)
    Пожелавам ти да отидеш пак, Траянче! За щастие! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Траянче, честита награда и още да получавате!Благодаря за емоцията. Пожелавам да има и трети път!
    А защо не и да ни вземеш със себе си следващия път.....нашата дружина славна :)
    Хубав и спорен ден
    Прегръдка силна
    Нора

    ОтговорИзтриване
  20. Ех, как искам и аз да се завърна в Брюксел :)
    Добре сте си хапвали там.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ей тия магазини за шоколади провалят всички диетични начинания...но пък наистина са много вкусни...И аз ти пожелавам още много пътувания и хубави проекти!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасно преживяване сте имали! Снимките с шоколадените истории са чудесни! Още много пътувания пожелавам:)

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотно! Пожелавам още много по три да се връщаш там :)
    Но снимката с шоколадовия фонтан ми обра точките!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)