Тази питка отдавна стои в набелязаните рецепти. Вече захладня и идва ред на тестените вкусотии, които лете гледам да избягвам, че не се лепят там , където ми се иска:) Заинтригува ме тестото с оцет и оше тогава казах на Зори, че ще я пробвам. Е, ето я! Перфектен резултат! Давам точно както я е написала Зори, защото нищичко не промених.
Продукти:
Брашно тип 700 около 1
кг.
1 кубче свежа мая250 мл. хладко прясно мляко
3 препълнени супени лъжици кисело мляко
3 яйца
1 супена лъжица ябълков оцет
1 препълнена чаена лъжица захар
1 препълнена чаена лъжица сол
4 супени лъжици зехтин
300 гр. бяло саламурено сирене
Приготвяне:
Натрошете маята, залейте
с прясното мляко, добавете и захарта. Разбъркайте внимателно и покрийте до като
шупне. Сложете брашното в подходящ съд, направете му кладенче, добавете киселото
мляко, оцета, чукнете яйцата. Преди да добавите яйцата, отделете единия жълтък
за намазване. Излейте и маята и замесете средно меко тесто. По време на месенето
добавете две супени лъжици зехтин. Покрийте на топло до като удвои обема
си.
Лично аз замесих в хлебопекарната.Ей, изучихме се с тези машинарийки:)
Натрошете сиренето, разточете
втасалото тесто на правоъгълник, намажете го с останалите две лъжици зехтин.
Разпределете сиренето и завийте на стегнато руло. Рулото завийте на охлюв в
тава, застлана с пекарска хартия.
Сложете питката в студена
фурна. Включете на 200 градуса и след като бухне намалете на 170. Печете до
готовност. Проверете с дървен шиш дали е готова. След като е изпечена, оставете
за десетина минути във формата и след това охладете напълно върху
решетка.
Зори, благодаря за прекрасната рецепта!
Да ви е сладко!
Траяна, наистина резултат е перфектен, видимо, но съм убедена, че и вкусовите качества са чудесни! Поздравления, мила и успешна седмица! :)
ОтговорИзтриванеЧудна ,чудна питка!Справила си се чудесно Траянче!
ОтговорИзтриванеЧудна питка-изглежда толкова апетитно....
ОтговорИзтриванеХубав ден,Траянче!
Много мекичка и вкусна изглежда питката! Аз обикновенно слагам оцет в тестото за пици, защото това му позволява да се разточи по-лесно след като втаса. Предполагам и Зори затова слага оцет.
ОтговорИзтриванеМмм разкошна питка, ей такава мога да излапам сама и наведнъж, така да обичам тестени вкусотии:)
ОтговорИзтриванеМного хубава нова седмица Траянче :)
Траянче, тази вкусотия изобщо не е за прощаване!
ОтговорИзтриванеА машинката ми върши чудесна работа за размесване!
Благодаря ти, че ми я припомни, че то се объркахме в списъци!
Поздрави и хубаво настроение!
е, можеше да минеш край мен де! Аз щях да взема домашно сирене, докато има и да я опитаме :)
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря за доверието! Питката ти е страхотна!
ОтговорИзтриванеЕ това е!Направо да си седнеш и да си я хапнеш с кеф:)
ОтговорИзтриванеСтарите хора са казали на времето,,Хлябът да е със шупли а сиренето без"
Твоята питка Траяна е с достатъчно шупли че да изглежда толкова мекичка и пухкава!И какъв загар само!
Изглежда неустоимо, тези дни ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеПрелестна е, Траянче!
ОтговорИзтриванеПредставям си аромата и вкуса...
Толкова е пухкава и с хрупкава коричка,напълни ми очите,Траянче,с тази чудна питка!Поздрави!
ОтговорИзтриванеАми то тази питка така примамливо те кани, че как да ѝ простиш!
ОтговорИзтриванеТраянче, приятна вечер!
Благодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеТраяна,много хубава и апетитна питка си омесила!!!И как да й простите...
ОтговорИзтриване