От много време пълнената погача ми се върти в главата , заради неустоимите снимки на Пепи, но къде ти печене в тази жега. Днес най - накрая й се наканих, макар и не точно със същите продукти. Щото на Пеп4о не е пълнена , а препълнена :) Иначе си спазих всичко , както си му е ред и ... какво да кажа - трошичка нийде не остана:) Пепи, страшна рецепта, голяма врътка и играчка, обаче вкусът - грешка няма! Подробни обяснения за препълването:) и погачата на Пепи можете да видите в нейния блог "Храна за мойте канибали".
Погача:
100 мл.топла вода
100 мл.прясно мляко
100 мл. кисело мляко
1/2 кубче прясна мая
1ч.л. захар
1 с.л. сол
50-60 мл.олио
сусам, мак, семенца по избор/ готовите пакети/
брашно за меко тесто - 600 - 650гр.
Приготвяне:
От посочените продукти замесваме тесто/ да е жива и здрава хлебопекарната:)/ и оставяме да втаса. В тези жеги това е най - лесното нещо на света:)
През това време подготвяме плънката за погачата. Всичко, както е при Пепи, без никаква промяна./ ако не смятаме стоте вида месо, които нямах в наличност:)/
Плънка:
1 кг. свинско месо
3 - 4 с.л. зехтин, 150мл червено вино, 1 с.л. Вегета,1 ч.л. естрагон, 250 мл доматен сок
Нарязваме месото на парчета и мариноваме за 30-40 минути с всички продукти, без доматения сок. Докато чакаме, карамелизираме лука.
Карамелизиран лук:
4 големи глави лук режем на полумесеци, поставяме в тенджера, добавяме 2-3 с.л. бяло вино, 1с.л. оцет, леко посоляваме и задушаваме под капак. Виното е 100 мл., които се добавят постепенно на няколко пъти, след изпаряването му. След като поеме цялото количество вино, ръсваме 1 ч.л. захар , махаме капака, добавяме по малко 50 гр. масло и пържим до карамелизиране на лука. Толкова ми хареса този лук, че доста лапнах направо , преди да стигне до погачата:) Уж, само да опитам, че накрая аха!- да няма за снимка:)
Свинското отцеждаме от маринатата и задушаваме до омекване, като постепенно добавяме по малко от марината , която сме отделили. Накрая добавяме доматения сок и на слаб огън оставяме да се сгъсти. Овкусяваме със сол и малко черен пипер, ситно нарязан магданоз.
В това време тестото е втасало и от него оформяме топки, които подреждаме върху хартия за печене, с големината на подноса, в който ще слагаме погачата. Намазваме с прясно мляко и печем на 180 - 200 градуса до златисто. Покриваме с кърпа и изчакваме около 20 минути. Отрязваме с остър нож капачетата на вътрешните топки, за да направим място за плънката. Пълним и поднасяме.
Никак не е сложно, малко повечко време иска, но вкусът дълго се помни.
И ако нещо съм пропуснала - беж! при Пепи за подробности:)
Да ви е сладко!
Врътка,врътка ама си я врътнахте тази пълнена погачца-браво на вас!А и щом е от Пепините рецепти-грешка нямат.
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Траянче!
Ехааа, че апетитно (е) изглежда(ла)!
ОтговорИзтриванеобаче другия вид смеси 2-3 вида месо, ще бъдеш още по-доволна от резултата :)
Браво, Траянче, чудна си я спретнала!
Неее, това не биваше да ми го показваш! :D
ОтговорИзтриванеНе е посочено количеството на брашното?
ОтговорИзтриванеВярно, веднага се поправих:)Благодаря!
ИзтриванеМного ти е хубава погачата. И аз отдавна и се каня и май накрая ще взема да я спретна:)
ОтговорИзтриванеПоздравления Траянка!
Е, невероятна е станала погачата ти Траянче!
ОтговорИзтриванеПоздравявам те! Изглежда невероятно вкусна!
Целувки*)
ЕЕ ама това си е угощение!
ОтговорИзтриванеСтрахотна ти е погачата,ще бягам да я видя и при Пепи и веднага я отбелязвам за правене!
Хубава вечер Траяна!
Супер погача, интересно решение, изпълнено перфектно! Поздрави, Траяна!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е! Отдавна съм я харесала, търся си повод да я направя :)
ОтговорИзтриванеКато истинска погача едно време.Сядаш около масата и направо чупиш и топиш в средата.Няма нужда от прибори!Браво Траяна,добре си се справила.
ОтговорИзтриванеО, страхотна е станала погачата, а при захлаждането и месце му се дояжда на човек, та...право в списъка за проби!!! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изпълнение!И на мен не ми се вярва да е трудно.Бих я направила за някой празник, много празнично изглежда!Страхотна е!
ОтговорИзтриванеИ аз бих я приготвила за някой празник.
ОтговорИзтриванеЧудна е станала твоята:)