понеделник, 20 август 2012 г.

Шарлота с плодове и шоколадов ганаш

Все по- рядко бъркам сладкиши. За торти пък да не говорим:) Толкова килца се понатрупаха, пък и в жегите някакси не ти се хапват много тестени и сладки неща/ поне така се залъгвам/. Тази шарлота се получи, за да обере всички сладки нещица , останали от други сладки произведения:) По принцип не обичам никакви кремове и желета, но напоследък тези с желатин ми се отразяват все по-вкусно и не толкова сладко. Естествено, за себе си наблегнах повечко на шоколадовия ганаш. Него вече го обожавам! В крайна сметка се получи лека торта, която не е прекалено сладка, но много вкусна и разхлаждаща.


Продукти:

3 пакета бишкоти "Савоярди"/ зависи от големината на формата ви за торта/
1 к.ч. нескафе или обикновено сварено кафе + 1с.л. захар
2 с.л. ром
плодове по избор, в моя случай праскови, сливи


За сметановия крем:

200 гр. сметана - заквасена или течна/ ако е течна се разбива до сгъстяване/
1 п. желатин


За шоколадовия ганаш:

200 гр. течна сметана
200 гр. черен шоколад
30 гр. масло

За млечния крем:

1 кофичка кисело мляко - висок процент
1/2 ч.ч . пудра захар
1 п. желатин

Кръгла, откопчаваща се форма застелете със свежо фолио. Подредете в кръг бишкотите. В средата натрошете бишкоти и ги поръсете с подсладеното кафе и добавения в него ром. Заравнете, за да се получи блат и никъде няма пукнатини, за да не изтече кремът ви. Оставете настрани и пригответе шоколадовия ганаш, за да може да стяга, докато правите първия крем. Сложете сметаната да се загрее на котлона, почти до кипване. Махнете я и добавете начупения шоколад и маслото. Разбъркайте до хомогенна смес и оставете да се охлади.

Сметаната,ако е заквасена, добавете чаша пудра захар и разбъркайте добре. Ако е течна , разбийте с миксер до пухкав крем. Накиснете желатина в 80 мл. вода . След набъбването му, загрейте на водна баня до втечняване и изсипете при сметаната. Разбъркайте добре и изсипете върху начупените бишкоти. Нарежете измити плодове, изсипете ги върху крема и оставете поне за час в хладилника да стегне.


В това време и шоколадовият ганаш е стегнал. Можете да го сложите за малко в хладилника, за да стегне по - бързо. Изсипваме го и започваме да правим млечния крем. В това време шарлотата отново стои в хладилника.
Киселото мляко разбъркваме с пудрата захар и добавяме желатин, по начина описан по - горе при сметановия крем. Изливаме върху ганаша. Пак на хладно оставяме тортата.
Половин час след последния крем декорираме с плодове, защото ако е много течен, те просто ще потънат и няма да се виждат. Охлаждаме още два часа и нашата шарлота е готова!Внимателно я извадете от формата и прехвърлете в подходящ поднос, като отстраните свежото фолио.
Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Аууу, каква е сочна! И все с любими продукти - сметана, ганаш, плодове, кафе....
    Отивам за виличка да си донеса, ти слагай парченце :))

    ОтговорИзтриване
  2. Много леко, вкусно и елегантно предложение за лятна торта!

    ОтговорИзтриване
  3. Траяна, тортата изглежда чудесно и си прадставям колко е вкусна с продовете и ганаша на, които съм голям фен.
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Знаеш какво да ядеш- ганаша :)
    Чудесна е, Траянче!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошотийка Таянче много апетитен ганаш!
    А парченцето от последната снимка си го грабвам и бягам.:)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво си я накиприла,Траянче!Наистина лека и подходяща за топлото време!

    ОтговорИзтриване
  7. Траянче, аз пък обичам всички продукти, които ти умишлено или неумишлено избягваш лятото и да ти кажа чудесна е тортата, не виждам защо да я правиш рядко;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Е как пък не ви се яде тестяно или сладко през лятото не знам,аз пък мога да ги ям непрестанно...блазе ти,Траянче!
    Тъкмо ще се бориш е едно,две изкушения по-малко,а аз сега с тази твоя торта как ще се преборя не знам-идеална е!
    Приятен утрешен ден и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошна е тортата Траянче, прелест!

    ОтговорИзтриване
  10. Ей, страшна торта!
    Много красива и вкусна!
    Прегръдки и хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
  11. Прелестна и вкусна шарлота:)Не съм правила до сега този сладкиш, ще трябва да се пробвам!

    ОтговорИзтриване
  12. Не се хапват в жегата сладки неща, ама не съвсем, от пиенето на много вода има нужда от нещо сладичко...поне аз така се оправдавам....А тази красота сигурно е и много деликатна на вкус и гъделичкаща небцето!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна торта! Браво, Траянче!



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошна торта, Траянче. Много е съблазнителна, красива и неустоима. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Траянче, невероятно изглежда!
    Аз, обратно на теб, страшно обичам кремчета и желета.
    И с удоволствие бих си хапнала едно дебеличко парче ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Траянче,тортата ти е чудесна-плодове и крем-супер!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно лятно, плодово изкушение! Поздрави! Много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  18. Ефектна торта, подходяща за лятото! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотийка! Истинска лятна наслада :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)