Тази рецепта е токова лесна и бърза, че се надявам да ви хареса и съм сигурна , че няма да затрудни никого. Точно сега е моментът да я направите, защото чушките вече са към края на сезона си и сега вече се предлагат последните, малки чушки, наречени върхарчета. Рецептата имам от майката на моя приятелка и от няколко години я приготвям.
Продукти за 1 компотен буркан:
1кг. върхарчета
2 моркова
няколко скилидки чесън
3с.л. захар
1с.л. морска сол
ябълков оцет
Приготвяне:
Почистете чушките от семките, измийте и подсушете. В голям тиган запържете леко чушките, не е нужно да се пържат дълго, просто леко да омекнат. Изваждайте ги в дълбок съд. Вътрешността им се пълни с олио, няма нужда да го отцеждате. Когато всички чушки са изпържени, оставете ги да изстинат и си пригответе бурканите, колкото искате, разбира се. На дъното на всеки се слага захарта, после солта. Чушките се пълнят , като помежду им се слагат нарязаните моркови и скилидки чесън. Наредете ги доста плътно , до горе на буркана. Накрая залейте с ябълковия оцет. Ако здраво сте напълнили буркана, оцетът ви ще бъде 2-3 супени лъжици. Затворете с капак, аз използвам неметални, но каквито имате и обърнете обратно. Два дни обръщайте бурканите, за да се стопят захарта и солта. Приберете в хладилник. На третия ден са готови за консумация. Дано ви харесат:)
Траянче, утре ще взема върхарчета и ще направя няколко буркана.
ОтговорИзтриванеМного апетитни са не мога да устоя на чушка:)
Хубава и спокойна нощ!
Вкусотийка,мммм....
ОтговорИзтриванеОпитай, Зиче, после ще кажеш резултата:)
ОтговорИзтриванеВкусни са, Кате:)
Траянче,вече замирисва на зима от тези твои чушчици,защото много ми вървят точно зимно време с вкусна гозбичка или чорбичка!Направила си ги страхотни!
ОтговорИзтриванеТраяна , тайничко ги гледам тези чушчици , че у дома пилят на темата.Аз време нямам , а мъжете си търсят мезето като наследство.Ще взема да я направя тази туршийка , дано мирясат.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Направи ги , Вили , няма да сбъркаш.
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно
ОтговорИзтриванеи на мен ми харесва, Траяна -
иска ми се да я опитам.
Благодаря за рецептата, поздрави, Диана
Траянче, направих си за бърза консумация и много ни харесаха ..ще си направя пак:)
ОтговорИзтриванеТраянче когато имаш време намини при мен има награда за теб.
ПОЗДРАВИ!
Благодаря ти, Диани.
ОтговорИзтриванеЗиче, много се радвам, да ви е сладко!
Траянке, рецептата ти идва тъкмо навреме, нали сега сме на вълна "трушии".
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тези чушленца няма да ги показвам на никого тази есен у дома, че ще ме спретнат набързо, а хич не ми стига време за нищо напоследък;-) Обаче си ги записвам-самата аз обожавам туршия от чушлета, така че мерси, Траянче!
ОтговорИзтриванеИ хубава вечер!
Чудесна туршийка, заповядай в блога ми да получиш награда от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз ще пробвам. А може ли да се стерилизират?
ОтговорИзтриванеПредполагам, но не съм пробвала.
Изтриване