събота, 24 септември 2011 г.

Бърза туршия от пиперки - върхарчета

Тази рецепта е токова лесна и бърза, че се надявам да ви хареса и съм сигурна , че няма да затрудни никого. Точно сега е моментът да я направите, защото чушките вече са към края на сезона си и сега вече се предлагат последните, малки чушки, наречени върхарчета. Рецептата имам от майката на моя приятелка и от няколко години я приготвям.

Продукти за 1 компотен буркан:
1кг. върхарчета
2 моркова
няколко скилидки чесън
3с.л. захар
1с.л. морска сол
ябълков оцет

Приготвяне:

Почистете чушките от семките, измийте и подсушете. В голям тиган запържете леко чушките, не е нужно да се пържат дълго, просто леко да омекнат. Изваждайте ги в дълбок съд. Вътрешността им се пълни с олио, няма нужда да го отцеждате. Когато всички чушки са изпържени, оставете ги да изстинат и си пригответе бурканите, колкото искате, разбира се. На дъното на всеки се слага захарта, после солта. Чушките се пълнят , като помежду им се слагат нарязаните моркови и скилидки чесън. Наредете ги доста плътно , до горе на буркана. Накрая залейте с ябълковия оцет. Ако здраво сте напълнили буркана, оцетът ви ще бъде 2-3 супени лъжици. Затворете с капак, аз използвам неметални, но каквито имате и обърнете обратно. Два дни обръщайте бурканите, за да се стопят захарта и солта. Приберете в хладилник. На третия ден са готови за консумация. Дано ви харесат:)

14 коментара:

  1. Траянче, утре ще взема върхарчета и ще направя няколко буркана.
    Много апетитни са не мога да устоя на чушка:)
    Хубава и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай, Зиче, после ще кажеш резултата:)
    Вкусни са, Кате:)

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,вече замирисва на зима от тези твои чушчици,защото много ми вървят точно зимно време с вкусна гозбичка или чорбичка!Направила си ги страхотни!

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна , тайничко ги гледам тези чушчици , че у дома пилят на темата.Аз време нямам , а мъжете си търсят мезето като наследство.Ще взема да я направя тази туршийка , дано мирясат.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Направи ги , Вили , няма да сбъркаш.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда чудесно
    и на мен ми харесва, Траяна -
    иска ми се да я опитам.
    Благодаря за рецептата, поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Траянче, направих си за бърза консумация и много ни харесаха ..ще си направя пак:)
    Траянче когато имаш време намини при мен има награда за теб.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Диани.
    Зиче, много се радвам, да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Траянке, рецептата ти идва тъкмо навреме, нали сега сме на вълна "трушии".
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Тези чушленца няма да ги показвам на никого тази есен у дома, че ще ме спретнат набързо, а хич не ми стига време за нищо напоследък;-) Обаче си ги записвам-самата аз обожавам туршия от чушлета, така че мерси, Траянче!
    И хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна туршийка, заповядай в блога ми да получиш награда от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря и аз ще пробвам. А може ли да се стерилизират?

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)