Помните вайканията ми за чувала със сини сливи:) Най - после свършиха, цял месец след неочакваната доставка. Сладкото беше единствен изход за голямото количество. Направих го , както ме посъветва една съседка.
Продукти:
3 кг. сини сливи
1 кг. захар
1 ванилия
ром
Приготвяне:
Сливите се измиват и нарязват на четири. Поръсват се със захарта и оставят да престоят 24 часа. Поставят се в разлат съд или тава в загрята фурна.Когато започнат да кипят, фурната се намаля на 180 градуса и вече се следи сока от сладкото. Когато започне да прави пътечка, значи е готово. Друг начин да се провери е поставянето на капчица от сока върху нокътя. Ако не се разлива, а остане цяла, сладкото е готово. Още топло се пълни в бурканчета и оставя за около 7 - 8 часа, за да хване прозрачна ципа. Нещо като каймак ли, що ли:) , не зная как се казва.
На всяко бурканче се слага по една лъжичка коняк или ром и запечатва добре. Съхранява се на тъмно и хладно, но това и вие си го знаете:)
Обичам сини сливи, а сладкото от тях е сред любимите ми, Траяна. Твоето изглежда фантастично1 Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБраво Траянче!Като гледам съставките на сладкото много вкусничко е станало,а и предполагам зимата ще ни зарадваш с някой вкусен сладкиш с това ароматно сладко:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелания за отпускащ уикенд:)
Траянче,много добре си оползотворила сливите!Сладкото е страхотно,обзалагам се!И с този ром вътре ще е просто перфектно!
ОтговорИзтриванеОбожавам аромата на ром в козунаци и печива,а за тях това сладко е много подходящо!Браво!
Хубав петък и слънчеви почивни дни!
И успешна учебна година!
Траянче ,любимото ми сладко , твоето е станало приказка.Ще се възползвам от съвета ти за ром, не го знаех това.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели почивни дни!
Ева, къде се изгуби? Чакам страхотни предложения!:)
ОтговорИзтриванеНаистина, Кате, сетих се още като го правих, че ще е идеална основа за коблер.
Еликсирче, надявам се, че снимките са големички:)
Траянче, много е апетитно сладкото! Признавам си, че не съм опитвала такова. Гребвам си малко с лъжичката! Спокойна вечер и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таня! И на теб лек уикенд!
ОтговорИзтриванеТраяна, миналата година имах подобен проблем и го реших по същият начин, направих сладко от сливите.
ОтговорИзтриванеТвоето сладкото изглежда страхотно, и плодчетата са цели.
Идеята ти за добавка на алкохол ми звучи много интересно, а и съм убедена, че ще бъде и вкусно.
Поздрави!!!
Траянче, добро решение!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала сладко от сини сливи, но звучи и изглежда чудесно! А на коняк или ром е интересна добавка! Сигурна съм, че се е получило много ароматно сладко!
Поздрави и усмихнат ден!
Траяна, чудно сладко си спретнала!Представям си колко е ароматно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен ден!
bravo mili4ka unikalno e
ОтговорИзтриване