петък, 16 септември 2011 г.

Сладко от сини сливи

Помните вайканията ми за чувала със сини сливи:) Най - после свършиха, цял месец след неочакваната доставка. Сладкото беше единствен изход за голямото количество. Направих го , както ме посъветва една съседка.

Продукти:

3 кг. сини сливи
1 кг. захар
1 ванилия
ром

Приготвяне:

Сливите се измиват и нарязват на четири. Поръсват се със захарта и оставят да престоят 24 часа. Поставят се в разлат съд или тава в загрята фурна.Когато започнат да кипят, фурната се намаля на 180 градуса и вече се следи сока от сладкото. Когато започне да прави пътечка, значи е готово. Друг начин да се провери е поставянето на капчица от сока върху нокътя. Ако не се разлива, а остане цяла, сладкото е готово. Още топло се пълни в бурканчета и оставя за около 7 - 8 часа, за да хване прозрачна ципа. Нещо като каймак ли, що ли:) , не зная как се казва.
На всяко бурканче се слага по една лъжичка коняк или ром и запечатва добре. Съхранява се на тъмно и хладно, но това и вие си го знаете:)

11 коментара:

  1. Обичам сини сливи, а сладкото от тях е сред любимите ми, Траяна. Твоето изглежда фантастично1 Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Траянче!Като гледам съставките на сладкото много вкусничко е станало,а и предполагам зимата ще ни зарадваш с някой вкусен сладкиш с това ароматно сладко:)
    Прегръдки и пожелания за отпускащ уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,много добре си оползотворила сливите!Сладкото е страхотно,обзалагам се!И с този ром вътре ще е просто перфектно!
    Обожавам аромата на ром в козунаци и печива,а за тях това сладко е много подходящо!Браво!

    Хубав петък и слънчеви почивни дни!
    И успешна учебна година!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче ,любимото ми сладко , твоето е станало приказка.Ще се възползвам от съвета ти за ром, не го знаех това.
    Поздрави и весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ева, къде се изгуби? Чакам страхотни предложения!:)
    Наистина, Кате, сетих се още като го правих, че ще е идеална основа за коблер.
    Еликсирче, надявам се, че снимките са големички:)

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче, много е апетитно сладкото! Признавам си, че не съм опитвала такова. Гребвам си малко с лъжичката! Спокойна вечер и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, Таня! И на теб лек уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Траяна, миналата година имах подобен проблем и го реших по същият начин, направих сладко от сливите.
    Твоето сладкото изглежда страхотно, и плодчетата са цели.
    Идеята ти за добавка на алкохол ми звучи много интересно, а и съм убедена, че ще бъде и вкусно.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Траянче, добро решение!
    Не съм опитвала сладко от сини сливи, но звучи и изглежда чудесно! А на коняк или ром е интересна добавка! Сигурна съм, че се е получило много ароматно сладко!

    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Траяна, чудно сладко си спретнала!Представям си колко е ароматно!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)