Тази торта направих за рождения ден на голяма моя приятелка. Търсейки подходяща рецепта, трябва да ви кажа, че Ели от "Уверена в кухнята" ме убеждава около два дни, докато се съглася. Исках да приготвя нещо изпитано, но добре, че се съгласих с нея. Вкусът бе просто невероятен. Не умея много да украсявам, така че не ми търсете много кусури:) Важното е, че тортата се хареса много на всички, които я опитаха. Ако досега не сте опитвали морковена торта, ето сега е моментът. Невероятно сочна и вкусна. Единствената промяна, която направих от оригиналната рецепта на Ели, е това, че приготвих четири блата вместо три и освен крем с маскарпоне, добавих черен шоколадов ганаш между два блата. От консервирания ананас изсуших цветя за украса. Ами това е. Ето и рецептата:
Продукти:
3 яйца
1 и 1/2ч.ч. захар
2/3ч.ч. олио
5 с.л. сок от компота ананас
1и 1/2 ч.ч. брашно
1 с. л. какао
1 ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. ситно настъргани моркови
4 резена ананас от консерва нарязан на малки кубчета
1 ч.ч. смлени орехи
за крема:500 гр. маскарпоне125 гр. меко масло
1ч.ч. пудра захар
Приготвяне:
Смесете сухите съставки – брашно,какао, сол, бакпулвер.
Отделно разбийте яйцата и захарта добре. Към тях се добавят олиото и сока на ананаса, смесените предварително сухи съставки.Разбивате добре.Добавят се и ананаса, морковите и смлените орехи.
Получената смес се разделя на три или четири равни части. Всеки блат се пече във форма за торта около 20см., предварително застлана с хартия за печене. Печенето на всеки блат е около 15 мин.
Отделно разбийте яйцата и захарта добре. Към тях се добавят олиото и сока на ананаса, смесените предварително сухи съставки.Разбивате добре.Добавят се и ананаса, морковите и смлените орехи.
Получената смес се разделя на три или четири равни части. Всеки блат се пече във форма за торта около 20см., предварително застлана с хартия за печене. Печенето на всеки блат е около 15 мин.
Фурната е предварително загрята на 180 градуса.
За крема:
Всички продукти се разбиват добре до получаване на пухкав крем.
Редуваме блат, крем и така до края. Съвсем леко сиропираме всеки блат, преди да го намажем. Аз използвах и сока от моето лятно боле, за да има лек дъх на ром:) Острани омазваме добре с крема и украсяваме с филирани бадеми. Ако ви се правят цветя от ананас, поставяте най - отгоре и тях. Охлаждаме добре и сме готови да нападаме:) Тортата наистина е невероятна, опитайте и вие!
Всички продукти се разбиват добре до получаване на пухкав крем.
Редуваме блат, крем и така до края. Съвсем леко сиропираме всеки блат, преди да го намажем. Аз използвах и сока от моето лятно боле, за да има лек дъх на ром:) Острани омазваме добре с крема и украсяваме с филирани бадеми. Ако ви се правят цветя от ананас, поставяте най - отгоре и тях. Охлаждаме добре и сме готови да нападаме:) Тортата наистина е невероятна, опитайте и вие!
За цветята:
Всяко парче ананас от консерва се нарязва на три шайби и поставят върху хартия за печене. Сушим на около 80 градуса - 3-4 часа. Аз поставих изсъхналите парченца в малки чашки, за да се накъдрят като цветя. Залепих с крем, непосредствено преди поднасяне, за да не омекнат от влагата в хладилника. За тичинки използвах бял шоколад и цветни топчета.
Траянче,какви кусури,като си си поиграла толкова време и си я направила с любов!Тортата изглежда чудесно,а и звучи доста вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздравявам твоята приятелка и теб,и ви пожелавам дълги години да се радвате на приятелството си:)
Прегръдки и хубава вечер:)
ЕХАААА... каква страхотна торта си спретнала Траяна.БРАВО,много зветно и апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ох, след като изчетох цялото това ароматно вълшебство от продукти просто ми се при иска да е пред мен тази тортичка :) Правила съм нещо подобно и наистина става много вкусна и сочна. При първи повод ще опитам и твоята рецепта :) А цветята от ананас са страхотни! Хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеСтрахотен красив и умопобъркваща е тортата ти Траяна.БРАВО!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Чудесна е, Траянка! Сигурна съм, че е и мнооого вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и уютна вечер!
Траяна,не само,че не откривам недостатъци на тортата,ами и съм много впечатлена,а като чета съставките на блата и крема направо си представям какъв невероятен вкус е имала!
ОтговорИзтриванеПриятелката ти е истинска късметлийка с теб!
Да е жива и здрава!
Мога само да ти препоръчам да слагаш мааалко по-големи снимките,защото като цъкнах на твоята намалена,ми се ококориха очите още повече!
Поздравления за майсторството!
Хубава вечер и прегръдки!:)
Ех, че е хубава, това с ананаса ще го пробвам. Много се радвам, че тортата се е харесала и на-вече, че ми се довери :), аз лошо няма да ти предложа :)))) Важното е, че ги смаяхме девойките.
ОтговорИзтриванеЛека и спокойна вечер!
Траянче, много красиво и вкусно, аз обожавам морковена торта, а твоето предложение е много изкусително :) Поздрави и слънчева нова седмица:)
ОтговорИзтриванеМного красив и вкусен жест! Тортата изглежда неверотно и звучи много ароматно!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Убедена съм, че е била великолепна, и аз отскоро съм почитател на този вкус, тортата изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Траяна, страхотна торта!
ОтговорИзтриванеИ да ти кажа, хич не съм съгласна, че не можеш да украсяваш, като гледам какво си направила.
Поздрав и хубави есенни дни!
Благодаря ви, момичета!Много сте мили!
ОтговорИзтриванеСега , Еликсирче, много си права за снимките, обаче хич не съм техническа личност. Много харесвам снимките на другите блогове, но явно аз не зная как точно да снимам:) Ако някой може да даде полезни съвети, чакам ги с нетърпение!
Ех, тортите са ми доказана слабост и просто нямаше как да подмина тази, изглежда и обещава да е ужасно вкуснааааааааааааааааа.
ОтговорИзтриванеПоздрави!!!
И на мен тортите са ми слабост :))
ОтговорИзтриванеПредставям си тази колко е била вкусна! А и на външен вид изглежда чудесно!