вторник, 13 септември 2011 г.

Торта с моркови и ананас

Тази торта направих за рождения ден на голяма моя приятелка. Търсейки подходяща рецепта, трябва да ви кажа, че Ели от "Уверена в кухнята" ме убеждава около два дни, докато се съглася. Исках да приготвя нещо изпитано, но добре, че се съгласих с нея. Вкусът бе просто невероятен. Не умея много да украсявам, така че не ми търсете много кусури:) Важното е, че тортата се хареса много на всички, които я опитаха. Ако досега не сте опитвали морковена торта, ето сега е моментът. Невероятно сочна и вкусна. Единствената промяна, която направих от оригиналната рецепта на Ели, е това, че приготвих четири блата вместо три и освен крем с маскарпоне, добавих черен шоколадов ганаш между два блата. От консервирания ананас изсуших цветя за украса. Ами това е. Ето и рецептата:

Продукти:
3 яйца
1 и  1/2ч.ч. захар
2/3ч.ч. олио
5 с.л. сок от компота ананас
1и 1/2 ч.ч. брашно
1 с. л. какао
1 ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. ситно настъргани моркови
4 резена ананас от консерва нарязан на малки кубчета
1 ч.ч. смлени орехи

за крема:500 гр. маскарпоне125 гр. меко масло
1ч.ч. пудра захар

Приготвяне:
Смесете сухите съставки – брашно,какао, сол, бакпулвер.
Отделно разбийте яйцата и захарта добре. Към тях се добавят олиото и сока на ананаса, смесените предварително сухи съставки.Разбивате добре.Добавят се и ананаса, морковите и смлените орехи.
Получената смес се разделя на три или четири равни части. Всеки блат се пече във форма за торта около 20см., предварително застлана с хартия за печене. Печенето на всеки блат е около 15 мин.
Фурната е предварително загрята на 180 градуса.

  За крема:
Всички продукти се разбиват добре до получаване на пухкав крем.
Редуваме блат, крем и така до края. Съвсем леко сиропираме всеки блат, преди да го намажем. Аз използвах и сока от моето лятно боле, за да има лек дъх на ром:) Острани омазваме добре с крема и украсяваме с филирани бадеми. Ако ви се правят цветя от ананас, поставяте най - отгоре и тях. Охлаждаме добре и сме готови да нападаме:) Тортата наистина е невероятна, опитайте и вие!
За цветята:
Всяко парче ананас от консерва се нарязва на три шайби и поставят върху хартия за печене. Сушим на около 80 градуса - 3-4 часа. Аз поставих изсъхналите парченца в малки чашки,  за да се накъдрят като цветя. Залепих с крем, непосредствено преди поднасяне, за да не омекнат от влагата в хладилника. За тичинки използвах бял шоколад и цветни топчета.

14 коментара:

  1. Траянче,какви кусури,като си си поиграла толкова време и си я направила с любов!Тортата изглежда чудесно,а и звучи доста вкусно!
    Поздравявам твоята приятелка и теб,и ви пожелавам дълги години да се радвате на приятелството си:)
    Прегръдки и хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  2. ЕХАААА... каква страхотна торта си спретнала Траяна.БРАВО,много зветно и апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, след като изчетох цялото това ароматно вълшебство от продукти просто ми се при иска да е пред мен тази тортичка :) Правила съм нещо подобно и наистина става много вкусна и сочна. При първи повод ще опитам и твоята рецепта :) А цветята от ананас са страхотни! Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен красив и умопобъркваща е тортата ти Траяна.БРАВО!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна е, Траянка! Сигурна съм, че е и мнооого вкусна!

    Поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Траяна,не само,че не откривам недостатъци на тортата,ами и съм много впечатлена,а като чета съставките на блата и крема направо си представям какъв невероятен вкус е имала!
    Приятелката ти е истинска късметлийка с теб!
    Да е жива и здрава!
    Мога само да ти препоръчам да слагаш мааалко по-големи снимките,защото като цъкнах на твоята намалена,ми се ококориха очите още повече!
    Поздравления за майсторството!

    Хубава вечер и прегръдки!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, че е хубава, това с ананаса ще го пробвам. Много се радвам, че тортата се е харесала и на-вече, че ми се довери :), аз лошо няма да ти предложа :)))) Важното е, че ги смаяхме девойките.
    Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, много красиво и вкусно, аз обожавам морковена торта, а твоето предложение е много изкусително :) Поздрави и слънчева нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  9. Много красив и вкусен жест! Тортата изглежда неверотно и звучи много ароматно!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Убедена съм, че е била великолепна, и аз отскоро съм почитател на този вкус, тортата изглежда страхотно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Траяна, страхотна торта!
    И да ти кажа, хич не съм съгласна, че не можеш да украсяваш, като гледам какво си направила.
    Поздрав и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви, момичета!Много сте мили!
    Сега , Еликсирче, много си права за снимките, обаче хич не съм техническа личност. Много харесвам снимките на другите блогове, но явно аз не зная как точно да снимам:) Ако някой може да даде полезни съвети, чакам ги с нетърпение!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, тортите са ми доказана слабост и просто нямаше как да подмина тази, изглежда и обещава да е ужасно вкуснааааааааааааааааа.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  14. И на мен тортите са ми слабост :))
    Представям си тази колко е била вкусна! А и на външен вид изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)