вторник, 6 септември 2011 г.

Чоризо или хот - дог на клечка



 В тази празнична мързелива сутрин ме раздвижи много бързо Боб Плъмър. Странстващият готвач бе в Испания и за минутка зърнах това, което бе избрал да приготви, а именно - чоризо.  Добре, че още помня:),защото нямах време да записвам. После потърсих рецептата в сайта на Фиеста, но не я открих.
Чоризо са испански наденички и се отличават с наситен червен цвят. Не бях чувала досега за тях. Предстои ми обаче пътуване до Испания и непременно ще ги потърся:)
Сега какво ме грабна в рецептата - лекотата на приготвяне, малкото продукти и бързата идейка за гости или за домашните любимци:)
Дъщеря ми каза : "Какво чоризо - моризо, бе мамо, това е хот-дог на клечка, нищо не разбираш, добре, че поне го готвиш":) Може и така да е, не зная, не съм веща, но днешната рецепта ще ви изненада приятно и ще омае гостите ви:) Аз  я приготвих от две парчета сръбска наденица, не много изсъхнала, за да може да се реже без усилие.

Продукти:
2 парчета сръбска наденица/ Петрохан или нещо подобно/
3с.л. брашно
3с.л. царевично брашно
1ч.л. сол
1ч.л. захар
щипка червен пипер/ може лют, ако обичате/
1к.ч. прясно мляко
2с.л. олио
1ч.л. бакпулвер
дървени шишчета

Приготвяне:
Нарежете наденичките на парчета и промушете всяко с дървено шишче, така че да стои стабилно. Смесете сухите съставки и добре разбъркайте. Прибавете олиото и по малко мляко до получаване на тесто с гъстотата на кексовото. Млякото може и да е по-малко като количество, зависи от това колко бързо ще се сгъсти сместа. Загрейте в дълбок съд олио, защото е нужна маслена баня, а не просто пържене, наденичките трябва да са потопени в олиото. Потапяйте всяко шишче с наденичка и оваляйте в тесто.  Пържете до златист цвят, като обръщате след изпържване. Поднесете с горчица  или салатка, за любителите на бира, това е просто перфектно мезе. Удобството при пържене е, че просто използвате дръжките на шишчетата за да ги обръщате. Отцедете върху хариена салфетка. Аз отрязах наполовина шишчетата, за да не стърчат от чинията при поднасяне.
Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Познай чие предаване върви точно в момента по Фиестата:)).Дааа,същото!
    Много ми допада идеята,ще я взаимствам обезателно!

    Хубав утрешен ден,Траянка!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянке, какви са тези непозволени удари под кръста? Какво искаш сега, да накараш хората да пържат наденица на клечка по среднощ? :))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,много ми харесва идеята!Ще пробвам задължително!
    Пожелавам ти вълнуващи дни в Испания:)
    Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен ден:)

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсирчр, ако нещо съм изпуснала, сега ти записвай:)
    Виж сега , Жани, какво е това зяпане из блоговете посред нощ:)Сега ще готвиш до сутринта!:)
    Благодаря ти, кате, но испания ще е по Коледа:)

    ОтговорИзтриване
  5. Еха - страхотно изглежда и лесно и бързо :) Траянче определено ще се пробва! А на теб от сега ти завиждаме за Испания нищо, че ще е по Коледа ;) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти ,Габи! Пробвай, няма да съжалявате:)А от Испания ще донеса подробно инфо:)

    ОтговорИзтриване
  7. Много атрактивно! Чоризо или хотдог на клечка, няма значение, допада ми :)
    Приятно изкарване в Испания!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм, страшно ми харесва тази рецепта - много оригинално и несъмнено вкусно :)
    Поздравления за избора :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много хитра идея, браво Траяна :) А за Испания ... чудно е там, ходила съм няколко пъти все на различни места и винаги оставам очарована, направо съм влюбена в испанците и тяхната култура!
    Поздрави и усивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Много идейно, Траянче!
    При мен има едно предизвикателство за теб, ще се радвам да го приемеш!

    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудна рецепта, най - много ми харесвяа това че е бърза и не иска много матерял :))), а за Испания поздравления. Е не каза, че ще ходиш, можеше и да дойда :))), куфарите са ми на лесно......

    ОтговорИзтриване
  12. Еха, Траянче, страхотна парти-идейка, ще се възползвам скоро, като ни налазят есенно-зимните празници :)
    Искам и аз в Испания! Надявам се виртуално да ни разходиш до там със снимков материал и подробен отчет за всички хубави и вкусни неща по време на престоя! :D

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви, момичета! Хубава седмица , поне ще е кратка!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Гле'й ти к'ва идея?
    Децата ще са очаровани:)
    Благодаря, Траяна:-)

    ОтговорИзтриване
  15. Така си е, Мъхче, моите търчаха от стая в стая с пълна уста и победоносни усмивки, защото не капят и не падат трохи, и съответно никой не им се кара:)

    ОтговорИзтриване
  16. Със сигурност и на моите деца ще се хареса идеята. Благодаря за рецептата, Траяна! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Много вкусно изглежда Траянка , чудесна идея :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  18. Отново интересна рецепта, Траяна! Браво за нея!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесни са новите ти рецепти, Траяна -
    много ми допаднаха и тиквичките, и огретена, коблера - всичко изглежда много вкусно и ароматно.
    Благодаря за предложенията,
    поздрави и хубави септемврийски дени, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Не разбрах - наденичката първо се потапя в мазнината и след това в панировката?яна

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Яна! Първо в панировката от тесто и тогава се пържи. Имам предвид, че трябва да се натопи в сместа и хубаво да се оваля в нея:) Приятно готвене!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесна рецепта Траяна! Това много ще върви като леко мезе или с биричка в приятна компания.

    ОтговорИзтриване
  23. Много ми хареса това , което е казала дъщеря ви...."Какво чоризо - моризо, бе мамо, това е хот-дог на клечка, нищо не разбираш, добре, че поне го готвиш" хаххаха много мило, общо взето и ние имаме на какво да се учим от децата си хахахаххаха, много благодфаря за тези рецепти, доста ми харесаха особено ,самият начин по който се приготвя една така обикновена на пръв поглед наденица, но след това става страхотна, идните дни ще бъдем на вилата и според мен вечерта на барбекюто това ще се върже идеално, ако имате още такива предложения ще се радваме да ги споделите с нас.

    ОтговорИзтриване
  24. Доста съм чувала и слушала за тези чоризо, които са испански наденички и се отличават с наситен червен цвят. Снимката която сте качили изглежда доста вкусно, на скоро мой приятели заминаха в Испания и ще взема да им кажа ако може да ми намерят и на мен да ми донесат чоризо и да направим някаква вкусотия, все пак живот е един и трябва да ни е сладко на душата, стига с тези диети и вечни ограничени в каквото и да е било.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)