понеделник, 25 юли 2011 г.

Блонди


Или с други думи - браунис с бял шоколад. Много се чудих какво е точно наименованието на тези сладкиши -"брауни", "браунис" , всеки ги нарича различно.Тъй като много държа на правописа в блоговете,  реших, че ще ги напиша,  така,  както ги даде Анна от Фиеста ТВ - а именно в мн.ч. - "брауни". Рецептата за тези бели брауни е нейна и буквално я давам. Ужасявам се, когато видя прекрасен блог с хиляда и една правописни грешки:)/ мда, професионално изкривяване:)/
Оказва се, че сладкишът е Браунис, след намесата на Анонимен. Ех, тези телевизии с неточен превод. Какво да правим ние, които не знаем английски?:)
Продукти:
1/3 ч. ч. масло на кубчета
180 гр. натрошен бял шоколад
2 яйца
1 ч. ч. захар
2 ч. л. ванилов екстракт
1 ч. ч. универсално брашно
½ ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сол
½ ч. ч. натрошени орехи, леко запечени
пудра захар за поръсване



Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намаслете квадратна тавичка с размери 22.5 на 22.5 и покрийте дъното й с пергаментна хартия.
Над съд с вряла вода сложете стъклена купа. Добавете маслото и го разтопете наполовина. Добавете белия шоколад и разбърайте, докато се стопи. Оставете сместа да достигне стайна температура.
В миксер разбъркайте яйцата, захарта и ванилията. Сместа трябва да се сгъсти и да добие бледожълт цвят. Намалете скоростта на миксера и добавете шоколадовата смес.
В отделна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Добавете сместа към яйцата и разбъркайте на ръка. Добавете ядките  и хубаво смесете всички продукти. Прехвърлете сместа в съда за печене.
Печете 45 минути. Охладете сладкиша, поръсете го с пудра захар и го нарежете.
Наистина чудесен браунис, но да си призная, повече у дома си паднахме по черния. Този полях отгоре с глазура от бял шоколад.







11 коментара:

  1. Прекрасен е станал сладкиша ти, Траяна!:-)) Щом има шоколад, макар и албинос, не може да не е вкусен!:-))
    Хубава и спокойна юлска вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26 юли 2011 г., 8:03

    "Тъй като много държа на правописа в блоговете",brownies- мн.ч. на английски, brownie- ед.ч.-Ужасявам се, когато видя прекрасен блог с хиляда и една правописни грешки:)/ мда, професионално изкривяване:)/

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти ,Мони, хубав ден и на теб.
    Още по-големи благодарности на Анонимен, тъй като моите познания се изчерпват с българската граматика, но не и с английската. Веднага правя неодходимите корекции. Макар и иронична, забележката ти ми е много полезна. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно изглежда!Много ми харесва. Лека вечер, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  5. Траяна, много хубави браунис:).Не съм пробвала още с бял шоколад;).
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много е апетитно! Благодаря, Траяна и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Брауни или браунис сигурна съм, че този десерт е мнооооого вкусен.Браунис съм приготвяла само с тъмен шоколад и никога не съм се сещала за бял!Благодаря, че сподели рецептата! Като истински шокохолик, ще се възползвам от твоето предложение!

    Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Аелис,
    Цветанка,
    Леви,
    много ви благодаря, вкусна седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  9. Траяна, пак съм аз.:-))))
    Заповядай, когато ти е удобно, в моето блогче, защото там те чака една награда!:-)
    Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Траянче,пак си зарадвала семейството с вкусен сладкиш!Браво!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти , Еликсирче!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)