неделя, 10 юли 2011 г.

Маринована килка


Току - що се завръщаме от морето и тъй като то е още пред очите ни , ще ви предложа нещичко с рибка:) Това е една хубава морска рецепта, която е много подходяща за този сезон, но можете да я приготвите и да я запазите за зимата.
Продукти:
1 кг. килка
300 гр. олио
1 шепа сол
1бутилка бял оцет
2 дафинови листа
Ситно нарязан копър
Зърна черен пипер
Приготвяне:
 Рибата се изчиства,измива се, подсушава върху хавлия и поръсва със сол. Престоява 24 часа на хладно.
Изважда се и поставя в друг съд. Залива се с оцет - бял, да се покрие и престоява 12 часа. Изплаква се . Олиото се загрява и маха от огъня. Като истине,  се добавя към рибата  плюс дафинов лист, черен пипер и малко копър.Нарежда се в бурканчета плътно и залива с останалата мазнина. Маха се дафиновия лист.  Затваря се и ако не консумирате веднага , запечатайте с капачки. Желателно е да отлежи 20 дни на хладно или да се консумира и веднага с много лук, лимон и студено питие по избор. Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Траяна, от теб рибата, от мен хляба, а за бирата ( или друго питие, ще се уточним)! ;)
    Чудесна рецепта си предложила! :)
    Прохладна вечер и спокойна седмица! :)
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, изглежда вкусно:)))Поздрави, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкъщи обичаме рибка, а твоята изглежда много вкусно.:-)))
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно и морско предложение, Траяна!
    Предполагам, че става и с друга дребна риба.
    Поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Да, Диани, пропуснах да отбележа, че става и с цаца или друга дребна рибка!
    Поздрави и на теб, Мони!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за уточнението, Траяна.
    И аз предполагах, че това е рецепта за принципна технология. Чудесна идея, харесва ми.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. За по бързо и диетично:
    500 гр килка,изчистваме,измиваме,осоляваме с 1 супена лъжица морска сол,плътно я нареждаме в буркан,затваряме го и в хладилника.След 2-3 дена може да се яде,но лично аз я измивам със студена вода,за да се махне излишната сол,нареждам я пак в буркана и поливам със лимонов сок изцеден от 1 лимон и пак в хладилника.След 2 дена рибката е нежна,крехка и много вкусна!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)