Тази рецепта е любима у дома, не само заради превъзходния вкус, но и заради количеството сладки , които излизат от една доза - около стотина:) В различните краища на България ги наричат по различен начин - локуменки, пурички, пръчици. Аз ги зная като локумки.
Рецептата имам от баба ми, която вече споменавах, бе страхотна кулинарка.
Продукти:
2ч.ч. стопена мас1 газирана вода/250грама/
1п.амонячна сода
1ч.ч. орехови ядки
200 гр. пудра захар
брашно за меко тесто/ около килограм и нещо/
100 гр. локум
Приготвяне:
Разтопената мас се смесва с газираната вода и амонячната сода.Разбърква се добре и прибавя брашно , до получаване на меко тесто, което не лепне. Готовото тесто се разделя на топки, с големина на ябълка и се разточва на кръг с дебелина около 2 мм.. Нарязва се на осем триъгълни парчета или повече, зависи с каква големина е кръгът. На всяко парче се поставя малко парченце локум, върху него орехче и се завива на стегнато рулце, както се завиват кифлички. Готовите локумки се подреждат в ненамазана тава или върху пекарска хартия и пекат до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса. Още, докато са горещи, се овалват в пудра захар. В самото тесто не се слага никаква захар, защото локумът и пудрата захар ги подслаждат напълно достатъчно.
Хубавото на локумките е, че колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. У нас, за жалост изчезват най -много за два дни:)
Да ви е сладко!
Мммм, страхотни са! Върнаха ме назад към детството :)Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТраяна, тези и аз много ги обичам! :) Направо запреглъщах като ги видях! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави ! Миро
Траянче,като видя локумки и веднага ме заливат вкусни и много мили детски спомени,свързани с близки,които вече ги няма,за да ми ги правят пак!
ОтговорИзтриванеТвоите са станали точно като на баба!
Хубав и усмихнат ден!
Обичам тези локумки, Траяна.
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта имаш за спомен от баба ти, явно добрата кулинария ви се предава по наследство.
Поздрави и хубаво лято, Диана
Габи,
ОтговорИзтриванеЕликсирче,
Магьоснико,
Диани,
почерпете се виртуално от мен!
Вкусно лято!Благодаря ви за хубавите коментари!
Да ми подшушнеш другия път като ги правиш веднага ще дойда :)))) Страхотни са станали, поздрави!
ОтговорИзтриванеМного станахме любителите на локумките, перфектни са станали твоите!:-)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Стават много хубови! Обаче в моята рецепта вместо газираната вода се слага бяло вино. Някой път пробвай, ако искаш.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мони! И на теб хубав ден!
ОтговорИзтриванеАнонимен, непременно ще опитам , а ти опитай да излезеш от анонимност:)
Прекрасни са, Траяна! Върна ме в детството, когато бяха хит за всеки празник вкъщи!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря ти, Еви!Поздрави и на теб!
ОтговорИзтриванеЛюбими и прекрасни!!! Много ги обичам и никога няма да забравя вкуса им :)! Благодаря за споделената рецепта - ще се възползвам да ги приготвя на детенце, че са и много ;)
ОтговорИзтриванеСтанаха страхотни! Благодаря ти ,Траянче!
ОтговорИзтриванеСлед малко започвам тези локумки,но със сладко...
ОтговорИзтриване2 см за дебелина на кръга не е ли много?
ОтговорИзтриванеПрава си , Живе, 2 милиметра е:)
ИзтриванеЧудни са, Траяна! И моята баба правеше такива. Върна ме в детството, която се мушех в килера да си отмъквам по една локумка от голямата тенджера, в която ги държеше :)
ОтговорИзтриванеРазличават ли се по вкус от виненките?
ОтговорИзтриванеДа, в локумките няма вино.
ИзтриванеЗдравейте,може ли да ми кажете с каква мас се правят локумките?Благодаря Ви предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Със свинска мас.
ОтговорИзтриванеТака ми се приядоха като прочетох рецептата, браво Траянче за споделената рецепта!
ОтговорИзтриване