събота, 9 април 2011 г.

Царевични хлебчета

Тази рецепта открих случайно и тъй като е бърза и лесна, реших да я пробвам. Оказа се невероятна! Толкова меки и същевременно хрупкави отвън хлебчета, че два пъти още правих от тях. Рецептата е на Боряна, непременно я изпробвайте!
Продукти:
2,5 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. царевично брашно
2 с.л. мед (или кафява захар)
1 с.л. сол
1 пак. суха мая или 1/2 п. жива мая
2 яйца
3-4 с.л. зехтин
3/4 ч.ч. прясно мляко
Микс от семена, продават се във всеки супермаркет - мак, лен, сусам.
Приготвяне:
И двата вида брашно се пресяват в купа и към тях се прибавят солта и маята. Объркват се хубаво. Яйцата се разбиват на пяна и се добавят. Замесва се и постепенно се добавят медът(захарта), зехтина и млякото, а накрая семената - 2-3 с. л. Замесва се  тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло за около 30 минути да втаса. След това се замесва върху добре набрашнен плот, докато тестото стане достатъчно твърдо, за да се оформят хлебчета. Хлебчетата нареждаме  върху хартия за печене , правим по 2 разреза с нож , намазваме с малко зехтин и отново поръсваме със семена. Печем на 180 градуса при предварително загрята фурна.

11 коментара:

  1. Чудни са! Много обичам царевични хлебчета и често си купвам (от Трокадеро-то, там почти винаги има пресни) но сега ще запрятам ръкави и правя в къщи.
    Благодаря, че сподели рецептата, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно изглеждат хлебчетата!
    Тъкмо имам царевично брашно и не знам какво да го правя. Непременно ще пробвам тази рецепта, когато имам време :)

    ОтговорИзтриване
  3. Eли, Пепи, много ви благодаря!
    Непременно ги пробвайте, страхотни са. Утре и аз пак ще правя, ще ги нося чак в Полша:)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са обичам много неща от царевично брашно, задължително ще ги пробвам... :)

    ОтговорИзтриване
  5. Неустоими са и ще ги изпробвам съвсем скоро.
    Благодаря за споделената рецепта, Траяна!
    Сърдечни поздрави с пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са ...,
    обичам царевични хлебчета и ще запиша рецептата.
    Благодаря,
    поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за доверието, Траяна :) Много се радвам, че си пробвала рецептата и че си я споделила. И на мен ми е една от любимите за хляб :) Поздрави и прекрасна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  8. А,след като похвалихте хлебчетата изпробвахте ли рецептата?
    Какво се получи?

    ОтговорИзтриване
  9. От няколко дни търся рецепта за царевични хлебчета. Доверих се на Вашата и питките станаха наистина чудесни - ухаещи, пръхкави и примамливи. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Хлябът ми е слабост :) обожавам го!
    Тези малките хлебчета изглеждат чудесно!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)