събота, 26 март 2011 г.

Козунак... без месене

Преди всички блогърки да ме линчуват още от заглавието:), ще ви кажа "Да"- има и такъв козунак. Рецептата научих от моя приятелка, тя пък от своята баба. Единственото условие е да спазите всички продукти точно. Разбира се, няма да имате козунак на конци, защото той се меси, но ще имате уханен козунак, целият на шупли , с невероятен аромат и вкус. Който не вярва, нека опита, а ако иска да пита Ели от "Уверена в кухнята", която получи точно такъв козунак за подарък в играта ми "Предай нататък". Рецептата ще се хареса на всички онези, които не обичат или не умеят да месят. Стига съм го увъртала, направо минавам към рецептата.
Продукти:
6 яйца
300 гр. захар
250 гр. разтопена мас/ или масло
250 гр. топло прясно мляко
50 мл. ром
1 кубче жива мая
кора от един лимон
1 кг. брашно
За плънката:
1 ч.ч. нарязани орехи
2с.л. захар
2с.л. какао на прах
малко прясно мляко
шепа стафиди
 За намазване:
1 яйце + 1с.л.олио

Приготвяне:
Разтворете маята в малко топла водичка със 1 ч.л. захар и  1с.л. брашно - да шупне. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Защото имах приятелка, която решила, че сместа е много рядка и сипвала брашно, докато омеси хубаво тесто, което да не лепне. В крайна сметка опекла не козунак, а просто един сладък хляб. Оставете тестото ви/в случая сместа/ поне за час на топло да втаса, трябва да удвои обема си.
Пригответе си в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1с.л. прясно мляко, за да се получи гъста кашичка.
С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка, завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка.

 Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце.  Отгоре декорирайте с орехи, сусам, мак и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като аз винаги пека първо на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 4 козунака- 2 правоъгълни, малки, 1 - кръгъл, също малък и 1 доста голям в кексова форма. Ами това е!

9 коментара:

  1. Страхотен е! Аз съм силно впечатлена и за великден задължително ще го приготва. Много ароматен, да не е на конци, но има вкус на истински козунак. Задължително опитайте!

    ОтговорИзтриване
  2. Козунакът изглежда превъзходно, Траяна, а във вкуса му съм сигурна - превъзходен!
    Сърдечни поздрави с пожелания за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Ева, наистина е вкусен. Хубав уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна новина - козунак без месене, супер!!!Е, то аз обичам да си играя с тестото, но за този ще направя изключение:).

    Траяна, благодаря ти за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Аелис, опитай-става бързо и лесно!

    ОтговорИзтриване
  6. Аааа... четох аз при Ели за тоя козунак и веднага доприпках при теб да диря и аз рецепта :)

    Непременно ще го опетам при първа възможност!

    Поздрави най-сърдечни от мен, за теб Траяна!

    ОтговорИзтриване
  7. Траяна,страхотно предложение!
    Много ми прилича на хлябът на Йоли без месене,който се прави с по-рядко тесто,но става много бързо и е много вкусен!Нещо подобно като консистенция ми изглежда този твой козунак!Много добра идея предлагаш!Трябва да пробвам,харесва ми!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, наистина си струва да се опита!

    ОтговорИзтриване
  9. Ще си позволя да дам един съвет - за да получите конци, пробвайте със суха мая и не я активирайте предварително. Оставете тестото на стайна температура за 2-3 часа, а след това в хладилника през нощта докато увеличи обема си. Когато оформите фитилите, усучете ги преди сплитане.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)