понеделник, 17 януари 2011 г.

Лебеди от еклерово тесто

Тази рецепта гледах няколко пъти по "Фиеста ТВ", докато се реша да я направя. Лебедите станаха вкусни, макар и не точно такива, каквито ги направи Жак Пепен. А тъй като не обичам млечен крем, просто го замених със сметана.
Продукти:
За пареното тесто:
1ч.ч прясно мляко
щипка сол
1 с.л. захар
2 с.л. масло
2 ч.ч. брашно
4 яйца
За крема:
200 мл. сладка течна сметана
сладко от ягоди или малини
Приготвяне:
Слагате млякото на умерен котлон в дълбок съд. Добавяте солта, захарта, маслото, докато се разтворят. Щом заври, слагате и брашното, като започвате енергично да разбърквате 1 -2- минути. Сваляте от котлона и добавяте яйцата, като разбърквате с миксер, до получаване на хомогенна смес.
Готовото тесто изсипвате в шприц и оформяте телцата на лебедите. С по- тънък накрайник, правите шията и главите, които буквални изглеждат като цифрата 2. Поставяте в намаслена тавичка и печете на 180 градуса до златисто. Шийките изпечете в отделна тавичка, защото стават по- бързо.
Готовите еклери разрязвате отгоре и запазвате това "капаче", режете го по диагонал и от него стават чудесни крила. Разбивате сметаната, поставяте във всеки лебед по малко сладко и отгоре шприцовате сметаната. Закрепяте крилата и главичките в сметаната. Вашият лебед вече е готов.От Traiana's kitchen

1 коментар:

  1. Звучи и изглежда много вкусно. Обожавам еклери. Задължително ще пробвам :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)