понеделник, 12 март 2018 г.

Кекс"Кремена"

Нали помните как едно време рецептите се записваха по имената на този, който дава рецептата? Хем да знаеш от кого е, хем дали е вкусна както си я ял. Така и аз. Рецептата е на Русева, която няма как да не знаете от блога й "Cook With A Smile" Аз пък направо я познавам лично/ фук-фук :)/ и редовно я тормоззя по телефона, когато ми се обърка нещо. Та така и стози кекс. Никак не се обърка той, просто исках не бабиния кекс, а нещо по-различно. След няколко цигари и един час приказки по телефона се стигна и до рецепта. Наистина чуден кекс, защото е с масло. както често казвам, аз обожавам всичко с масло. Не че го ям често, но заради маслен блат обикновено се прежалвам. Сега към рецептата. Продукти: 3 яйца 150 г. захар 80 г. разтопено масло (олио) 120 г. кисело мляко 250 г. брашно 10 г. бакпулвер 1 с. л. ванилов екстракт (ванилова захар) 100 г. шоколадови капки по желание – настъргана кора от един портокал пудра захар за поръсване Приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват с миксер на висока скорост докато се получи гъста, пухкава бледожълта смес. Добавят се разтопеното масло и киселото мляко и се разбърква на ниска скорост на миксера. Добавят се брашното, бакпулвера и ваниловия екстракт и с шпатула се разбърква внимателно отдолу нагоре. Получава се малко по-гъста кексова смес, но това е целта – да задържи шоколадовите капки. При по-рядка смес, те ще потънат на дъното на формата. Накрая се добавят шоколадовите капки и кората на портокала (ако сте решили да добавите като съставка) и се разбъркват внимателно в сместа. Поставете хартия за печене в кексовата форма и излейте сместа. Аз използвах малка кексова форма, че не открих правоъгълната :). Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса (без вентилатор) за 45-50 минути. Проверявайте с клечка, защото фурните пекат различно. След като извадите кекса, оставете го за 4-5 минути във формата, а след това извадете върху решетка и го оставете да изстине напълно.По желание кексът се украсява с шоколад или шоколадови капки. Аз поръсих с пудра захар.

4 коментара:

  1. Фукла :) Кексчето изглежда супер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче,
    чудесен кекс, вече рядко правя, но все пак правя кекс.Чудесни са за почерпка, но трябва да се правят не с бяла захар, а с друг подсладител.
    Поздрави и прекрасна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. :) Усмивка! Помня ги тези рецепти и дори често и в блога ги записвам така, само дето не посмях едни ребра да ги кръстя на авторката, че става малко кофти Ребрата на ...:))) Чуден кекс, Траянче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. О, това определено ще ни хареса,Траянче;
    имаме един любим кекс, маслен, на твое име...
    Пропуснала съм и нежните бисквитки, благодаря,
    поздрави и хубави дни с очакване на пролет!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)