понеделник, 22 януари 2018 г.

Торта M&Мs



Това е една много бърза и най-вече ефектна торта, която ще накара всички да ви питат как се държи тая лавина от бонбони :) Поне при мен беше така. Може да използвате любимия си блат за торти. Видео може да откриете тук- https://www.facebook.com/ptitchefVideos/videos/741550739361147/


За ганаша :

200 гр. черен шоколад
100 мл. сметана
Ако искате повече шоколад, направете си двойна доза.

За украса:

3 п. бонбони M&Мs от малките, има и доста едри - не вършат работа
1 сламка
1 дървено щишче
празното пакетче от бонбони !


За блата:

Аз използвах рецептата за "Негреса", че ми е най-бърз и без миксер.

400 гр. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. захар
2ч.ч брашно
1 равна с.л. сода бикарбонат
3 с.л. какао или 3 с.л. течен шоколад

Приготвяне:
Смесват се киселото мляко, олиото, захарта, брашното, смесено с какаото и содата. Върху хартия за печене в кръгла тавичка се изсипва сместа и пече на 200 градуса в загрята фурна. Времето е около 30 минути, но ако печете в малка тава, както аз, отнема повече време. . Печем до суха клечка.
Сироп:

1ч.ч. вода + 1/2 ч.ч. захар завират и се отместват от котлона, без да се сгъстяват. Заливаме сладкиша, след като предварително сме надупчили с вилица, и той, и сиропът са напълно студени.


 Приготвяне:

Пека 2 блата от тази смес, защото изстиват по-бързо. Първият сиропирам, поставен в ринг, мажа с ганаш и слагам втория. Пак сиропирам. Оставям за поне за 6-8 часа да стегне или за цяла нощ. После хукнах да търся шоколадови пръчици като тези на клипа. Няма и няма. Или са дебели, или са солети с шоколад. Разгеле в един магазин открих подобни и работата заспа. 
Докато тортата стяга, почва едно яко упражнение за купчинката с бонбонки, които се изсипват върху тортата.
Намазваме сламката с ганаш. От едната страна лепим бонбонки. Едното дете слага две чашки в хладилника, другото му отваря вратата, аз поставям сламката върху чашките, да стегне. После пак. Въртим сламката отвсякъде, да я облепим с бонбони.
Готовата и стегнала торта освобождаваме от ринга и измазваме с ганаш.
На самата торта си очертаваме един триъгълник и почваме да редим и върху него бонбони. Накрая забиваме дървеното шишче в средата, върху него сламката и най-отгоре празното пакетче, пълно със салфетка, за да изглежда, че има бонбони. Облепваме страните с шоколадовите пръчки. След всичко това, може да се насладите на творението си :)
Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. Чудесна е,но адмирации най-вече за търпението при украсата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно творение, Траянче ...,
    много ефектно, цветно и шоколадово!
    Страхотна идея, благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,
    украсата на твоята торта е много ефектна.Никога не би ми хрумнало подобно нещо.Но се възхищавам на чудесната и много красива идея.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  4. ЕЕЕ, Траянче, страхотна е! Наистина се е получила с уау ефект. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Преди време я бях видяла някъде и ме бе впечатлила, но така и не направих, твоята се е получила чудесно!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)